Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gombás-kereszt megáldása

c0002-00-16-43-02-still005A 2020-ban felújított Gombás-kereszt II. megáldására került sor augusztus 18-án, amely a Nagykutas táblát Andrásfa felé elhagyva az út mellett található. A keresztet 1896-ban emelték, akkoriban egy bizonyos Gombás család birtokán állt. A neve innen eredeztethető, továbbá, hogy kettő kereszt állt a birtokon, a másik napjainkban Kiskutas felé haladva, a mezőben látható.


A keresztet Gyöngyös Balázs atya áldotta meg Szent Ilona, a Szent Kereszt megtalálójának1 emléknapján. A szertartást Szent-Gály Kata: Keresztúton című versével kezdte, majd Szent Ilona életrajzát ismertette, aki Nagy Konstantin császár édesanyja volt. A császár szabad kezet adott édesanyjának a birodalmi kincstár felett, nevét és képét ráverette a pénzekre. Ilona ezt a helyzetet jóra használta, törődött a szegényekkel, példaszerű keresztény életet élt. 326-ban szentföldi zarándokútra indult. A hagyomány szerint egy égi jel alapján Jeruzsálemben a Golgotán talált rá a Szent Keresztre, ahova ezt követően templomot építtetett. Nagy Konstantin még Ilona életében adta ki a Milánói rendeletet, amely 313-tól elfogadottá nyilvánította a keresztény vallást.

Az atya kiemelte a kereszt szerepét, fontosságát életünkben. A szentképek között a fő helyet foglalja el, úgy ünnepeljük, mint Krisztus zászlóját és az élet fáját. Tanúsítja hitünket és jelzi szeretetünket, azt a szeretetet, amellyel Isten minden embert elkísér.

Közös imádságot követően az eseményt azzal a gondolattal zárta, hogy legyen a kereszt a közösségi életünk jelképe, Krisztus pedig mind a közösségi, mind a saját életünk középpontja.