Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A közösséget építik - Alapkőletétel Zalaegerszegen

TemplombővítésBővítik a zalaegerszegi Kertvárosi-templom altemplomát és közösségi házat is építenek. 2021. augusztus 26-án tették le az alapkövet, amelyet közel 1 éves építkezés követ. Kormányzati támogatással 425 millió forintból valósul meg a beruházás. 

TemplombővítésA plébánián sok közösség működik, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Molnár János plébános. Van, hogy egy-egy alkalommal a plébániaépület szinte valamennyi helyiségében, de még a templomban is  csoportok tartanak találkozókat, foglalkozásokat. Ez indokolta a közösségi ház megépítését. Az új, kétszintes épület földszintjén nagytermet, az emeleten pedig további szobákat, helyiségeket alakítanak ki, a karitásznak pedig raktárt. 

A közösségi ház mellett egy átjárót alakítanak ki a templomhoz, amely egyben közösségi térként, szabadtéri rendezvényhelyszínként is funkcionál majd. 

Az altemplom bővítésével 120 sírhelyet és több mint 100 urnás temetkezési helyet alakítanak ki. 

TemplombővítésA tervek szerint jövő nyárig tartanak a munkálatok, mondta Molnár János, aki az alapkőletételen mondott beszédében hangsúlyozta: a bővülő altemplom továbbra is rendezett és méltó temetkezési emlékhely marad, a közösségi házra pedig a remény jeleként tekintenek, hogy a jövőben is lesz lehetőség közösségi programok megtartására. A házat Szent József oltalmába ajánlják. 

Balaicz Zoltán polgármester a városvezetés és a keresztény felekezetek közötti jó együttműködésről beszélt, amelynek köszönhetően számos egyházi fejlesztés valósult meg az elmúlt években. Így pl. a Mária Magdolna-templom felújítása, a Mindszenty-iskola bővítése, a Mindszenty Zarándokház megépítése. 

TemplombővítésOrbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes kiemelte: a magyar kormány feladatának tekinti a keresztény közösségek támogatását. Ezt fejezi ki, hogy az elmúlt egy évtizedben 2800 templom újult meg kormányzati támogatásnak köszönhetően a Kárpát-medencében, 120 pedig újonnan épület. 

A negatív értelemben vett globalizmusnak 5 ellensége van: a hit, a nemzet, a család, a föld és a közösségek, mondta beszédében Székely János megyéspüspök, hozzátéve: az új közösségi ház legfőbb küldetése éppen ezért az, hogy ezeket az éltető szálakat megerősítse, újrakösse. 

Az ünnepség végén időkapszulát helyeztek el, amit a bővülő altemplom és az új közösségi ház alapkövével fedtek le.