Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Augusztus végén zajlott a KERET Szombathelyen, a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

11Augusztus 23-a és 26-a között valósult meg a KERET vagyis a Keresztény Egyetemisták Nyári Tábora Szombathelyen, a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban.

Közel 50 fő egyetemista keresztény fiatal kezdte meg az egyetemi tanévet egy jó13 hangulatú, közösség és léleképítő nyári táborban. A hagyományos tábort a szakkollégium Diákbizottsága szervezte, a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség közreműködésével.

Élettel telt meg a tábornak otthont adó II. János Pál Katolikus Szakkollégium. Öröm volt a találkozás az „öregekkel” és a frissen felvételt nyert szakkollégista egyetemistákkal. Hamar ment az összehangolódás. A tábor jellemzője, hogy a vidám harsány perceket sokszor töri meg az ima, az elmélkedés, a közös beszélgetések csendje. Így volt ez idén is. A „Jani-Pali vándorkupáért” folyt a nemes küzdelem, amit a győztes csapat a tábor végén megérdemelten emelhetett a magasba.

A tábor lelki programjait Köbli Tamás atya, a szakkollégium spirituálisa és Bodorkós Áron  papnövendék és Míra nővér vezette. Az első esti szabadtéri Szentségimádás csendje, énekei az egyetemistákért, a normál tanévért szálltak. Az ima percei után az udvari hús sütés illatai töltötték be a levegőt – az elkészült finomságok meg az éhes gyomrokat.

119A keddi nap az elcsendesedésé volt. Az atyák által vezetett beszélgetéseket, a szakkollégisták csoportos elmélkedéseit keresztút zárta le a Zárdatemplomban.

A szerdai nap testet és lelket is megpróbáló gyalogos zarándoklaté volt. Augusztus szentje, Szent Lőrincről elnevezett táplánszentkereszti templomba vezetett gyalogos utunk. A reggeli imában figyelmeztetést kaptunk: a zarándok nem keresi a kényelmet, nem turista, hanem vállalja a nehézségeket és elviseli az út fáradalmait. Táplánszentkeresztben Pete Polgár Máté plébános atya jóvoltából szentmisét mondhattunk a Szent Lőrinc templomban – felidézve a szent vértanúságát. A plébánia épületében kedves figyelmességgel vártak bennünket: sütivel és ásványvízzel. A magunkkal vitt kenyeret, vajat, szalámit a tábor lányai villámgyorsan szendvicsekké varázsolták, amit a fáradt130 zarándokok annak rendje és módja szerint percek alatt el is tüntettek. A reggeli zarándokoknak szóló figyelmeztetést aztán mi magunk is tapasztaltuk: a visszaúton a „rövidebb utat” választva összességében 20 km gyaloglással értünk vissza a szakkollégiumba.

Csütörtökön Székely János megyéspüspök atya várt minket reggeli szentmisével. A táborunk mottója is igazodott a hazánkban megrendezendő Eucharisztikus Kongresszushoz: Őáltala, Ővele és Őbenne hangzott a mottónk. Püspök atya tanításában a szentségek misztériumát magyarázva, egyszerűen világított rá lényegi fontosságokra.

A tábort a kupa átadása és finom ebéd zárta.

A tanév megkezdéséhez közösen kértük a Szentlélek Úristen kegyelmeit, bízva közösségünkben és a normál tanévben.

A programot az EKCP-KP-1-2021_1-000172 számú pályázat támogatta.

 

Gaspari Gábor

szakkollégium igazgató