Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

NEK- záró mise

zeg-zaroEzrek ajkán ezer nyelven hő ima zeng édesdeden. Tartsd meg Isten, Szentatyánkat! – a pápai himnusz most nem a római Szent Péter térre vittek bennünket, hanem a Hősök terére, hogy a NEK záró miséjén Ferenc pápával együtt ünnepeljünk.

Vasárnap reggel 4.30-kor indult plébániánk autóbusza, hogy egész közösségünket a kongresszus szentmiséjére szívünkben elvigyük és világegyházunkkal együtt ünnepeljünk. Út közben volt alkalmunk arra, hogy közösen imádkozzunk, Ferenc pápa életét bemutató kisfilmet megnézzünk, összefoglalót hallgathattunk meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kialakulásáról és történetéről, valamint bepillantást nyertünk a Kongresszus idei budapesti hetének főbb eseményeibe.

Idejében megérkeztünk Budapestre és sofőrünk helyismeretének köszönhetően rendkívülzeg-zaro4 közel tudtunk leszállni a buszról ahhoz a ponthoz, ahol csoportunk szektorhelye volt. Jómagamnak valamivel arrébb kellett a beléptetést megoldani, hogy a koncelebráló papokkal vehessek részt a szentmisén.

9 órakor kezdődtek a felvezető programok, zenés énekes imádságok, különböző tanúságtételek. Majd a kivetítőn megjelent egy felvétel, hogy a szentatya éppen akkor találkozott a különböző felekezetek elöljáróival. Ezt követően rövidesen megjelent a Szépművészeti Múzeum oszlopsoránál és beszállt a papmobiljába. Ezt követően többször is elhaladt csoportunk előtt, így plébániánk tagjai is egészen közelről láthatták a Szentatyát, fogadhatták áldását.

zeg-zaro2A szentmise egyszerűen felemelő volt! Több százezer hívő ember, köztük sok száz pappal és püspökkel együtt ünnepeltük hitünk szent titkát az Oltáriszentség misztériumát.

Az ünnepi szentmisét követően hamarosan buszra szálltunk és csatlakoztak hozzánk azok is, akik egész hétvégén részt vettek az eseményeken. Ekkor csatlakozott hozzánk Kovács József atya is. Így egymást gazdagítva, erősítve tudtunk hazatérni otthonainkba.

Este 19.05 kor érkeztünk haza a kertvárosi templomhoz.

Istennek hála, épségben és egészségben tértünk haza, hogy másokkal is megoszthassuk az átélt események kegyelmeit.