Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Akolitus találkozó Zalaegerszegen

img-8578A Szombathelyi Egyházmegye 2019-ben végzett akolitusai, és a várhatóan jövő év elején avatásra kerülő, jelenleg még lektorok gyűltek össze az első alkalommal megtartott lelki napra Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kápolnájában. Vendéglátójuk az egyházmegye pasztorális helynöke, egyben az iskola lelkésze, Kürnyek Róbert atya volt, aki az akolitus-képzés feladataiból, egy igazán aktív közösség építéséből is oroszlánrészt vállal.

Szeptember 25-én szombat délelőtt első alkalommal találkozott személyesen is a mintegy harminc akolitus ésimg-8560 lektor, hiszen online módon a 2021-es év eleje óta szinte minden hónapban foglalkoztatta Robi atya a teljes csapatot, és kicsoportokban is rendszeresen meg tudták osztani egymással szolgálatuk kérdéseit. Négyen igazoltan maradtak távol a találkozóról, számukra éppen ezen a hétvégén kezdődött el Gödöllőn a diakónusi szolgálatra való felkészülés.

A találkozó Szentségimádással kezdődött, még a NEK jegyében, annak lelki gyümölcseit is felidézve térdepelhettek a szolgálatot vállalók az Úr Jézus elébe.

Császár István atya általános helynök tartott ezután elmélkedést az imádságról, annak fontosságáról, a lelki élet imádsággal történő megalapozásáról. Ő is visszautalt az Eucharisztikus Kongresszusra, hiszen a Szentatya Közép-Európában tett látogatását hasonlóképpen foglalta össze – Szentségimádással kezdődött Budapesten, majd a népi vallásosság megnyilvánulásával, egy Mária kegyhelyen bemutatott szentmisével fejeződött be Szlovákiában –, ez a találkozó is ugyanúgy szentségimádással kezdődött, majd sok-sok lelki élmény után püspöki szentmisével zárul majd. István atya a hétköznapi élet, sőt az egész életünk imává váltását fejtette ki a jelenlévők számára, tudatosan kell Isten jelenlétébe belé helyezkedni, munkahelyen, családban, bármilyen más tevékenységet végezve; mindehhez Isten segítségét kérve, egy szóval, egy sóhajtással, egy gondolattal: „Szóban nem lehet mindig imádkozni, de lélekben igen!”

img-8565A lelki töltekezés után kiscsoportokban osztották meg egymás között a résztvevők mindennapi elfoglaltságaikat, nem csak az egyházi szolgálatukat illetően, hanem a magánélet, munkahely kérdéseit is, ami éppen most aktuálisan foglalkoztatja őket. Hasznos tapasztalatokra lehet ilyenkor szert tenni, bár leginkább csak a kérdések sokasodnak egy-egy felvetés során, azokat továbbgondolva.

Az iskola menzáján költötte el „fejedelmi” ebédjét a lelkes csapat, a palacsintás desszert tényleg hab volt a tortán, ezúton is hálás köszönet illeti a vendéglátókat, nem csak az ebédért, hanem a büfében egész nap rendelkezésre álló italokért, süteményekért, gyümölcsökért.

Ebéd után aztán feltehették a kiscsoportos foglalkozáson előkerült kérdéseket az akolitusok. Leginkább a liturgiával kapcsolatos gyakorlati kérdések és válaszok hangzottak el, pasztorális helynökhöz méltó módon állta a sarat Robi atya.

Délután 3 órára megérkezett Székely János püspök atya is, aki meleg szavakkal köszöntötte a szentmise elejénimg-8544 a szolgálatot vállaló világi „munkatársakat”. Szentbeszédében az „akolitusnak lenni” szó szerinti értelmezését adta meg: követni, a nyomában járni. Nem mást követni, mint Jézus Krisztust. Az ezzel járó önátadás hármas dimenzióban történik meg: a családban, az igehirdetés révén és a keresztjeink mindennapos viselésében, azok hordozásában.

A Szombathelyi Egyházmegyében az elmúlt napokban elfogadott és Püspök atya által is aláírt Akolitusok Szabályzatában kötelezettségként szerepel a közös találkozókon, továbbképzéseken, rekollekciókon való részvétel. A szombaton megtartott első találkozóról mindenki örömmel, békével a lelkében távozott, a személyes találkozás, ismerkedés, a nap során kapott lelki töltekezés egyáltalán nem fog a jövőben teherként, vagy nemkívánatos kötelezettségként lebegni a résztvevők szemei előtt, ellenkezőleg: keresztény várakozással tekintenek a következő alkalom elé.

Frigy József