Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Aki követte Krisztust a Golgotára - Mindszenty Emlékkonferencia Csehimindszenten

mindszenty-konferencia-60Ötven éve, 1971. szeptember 28-án hagyta el Magyarországot Mindszenty József, miután megszületett a megállapodás az Apostoli Szentszék és a Magyar Népköztársaság kormánya között. Erre emlékeztek szülőfalujában Csehimindszenten kétnapos rendezvényen szeptember 28-29-én.

mindszenty-konferencia-2Szentmisével kezdődött az program. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte: Mindszenty atya bátran indult neki a szenvedésnek, amiből bőségesen ki is jutott neki, pl. az Andrássy út 60-ban. Verték, ütötték, leköpték. Az ételébe olyan anyagot kevertek, amik a tudatát megzavarták. Az utolsó hetekben nem engedték aludni. Rálépett Krisztus keresztútjára, bátran követte őt, egészen a Golgotáig, fogalmazott. Mindszenty atya ekkor lett igazán Magyarország prímása. Ekkor állt mindannyiunk élére, az ÁVO-sok csizmája alatt. Ez avatta őt Magyarország első papjává, a Megváltó Krisztus mintaképévé vált itt a Földön. 

mindszenty-konferencia-4Krisztus keresztje titokzatos, Mennybe vezető létra, emelte ki Székely János.  A szenvedés nem egyszerűen sötétség és tragédia, hanem út a Mennyei Atya felé. Így volt ez Mindszenty atya életében is. A börtönben szentté vált. Ha volt benne keménység, azt a börtön lefaragta.  A szenvedés alakította és formálta Krisztushoz hasonlóvá. 

Így van ez a mi éltünkben is. A szenvedés keresztjei alakítanak minket. Az ember szíve sokszor kemény, nem nyílik meg Isten felé, mert azt gondolják sokan, hogy megoldom magam az életem. A szenvedés vésője azonban a kemény páncélt megsebzi és megnyitja az embert Isten felé. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.  


mindszenty-konferencia-62Mindszenty bíboros szobrának megkoszorúzásával folytatódott az ünnepi esemény, majd kezdetét vette a kétnapos konferencia. Első előadóként dr. Székely János megyéspüspök beszélt Mindszenty József lelkiségéről. Kiemelte a családja imádságos lelkületét, az erős, hiteles Istenhitét, imádságos életét, valamint a szegények iránti figyelmét. Ha szeretnénk, hogy nemzetünk megújuljon, akkor fontos, hogy a családok legyenek az imádság helyei, ahol a gyermekek megkapják a hit kincsét, mondta a megyéspüspök, hozzátéve: ugyanilyen fontos, hogy legyen a keresztényekben tűz, hogy a hit kincsét hitelesen áttudják adni, valamint, hogy figyeljenek a szegényekre, elesettekre. 

mindszenty-konferencia-72Kovács Gergely, posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben megtörténhet Mindszenty bíboros boldoggá avatása, az ügy folyamatban van. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a bíboros tisztelete élő, és egyre többen ismerik meg az Ő örökségét. Ez köszönhető a róla készült képzőművészeti alkotásoknak, emléktárgyainak összegyűjtésén és bemutatásán, valamint olyan tárlatok megrendezésén mint amely októberben nyílik Szombathelyen, vagy a Zalaegerszegen létesítendő Mindszentyneum. 

mindszenty-konferencia-87A nap során Horváth Béla tartott ismertető a Mindszenty Társaság munkájáról. Soós Viktor Attila történész pedig  összefoglalta az ország elhagyásához vezető körülményeket és az emigrációnak az időszakát. Kiemelte: az Amerikai Követségen 15 évet töltött, s bár amerikai elnökökkel, alelnökökkel levelezett, a magyar néptől elzárták.  1971-re a bíboros személye teherré vált. De ő nem nagyon akarta elhagyni a követséget. Ami mozgathatta, az az Emlékiratainak remélt kiadása.  A Magyar Állam Mindszenty esztergomi érseki felmentését sürgette. Titokban kellett elhagynia hazáját: útközben sehol nem álltak meg, még Hegyeshalomnál sem. Száműzetésében-  1971-75 között - felkereste a Föld valamennyi kontinensét, a világban élő magyar közösségeket.

mindszenty-konferencia-88Déri Péter, korábbi csehimindszenti plébános, a 29-ei engesztelésekről beszélt a megjelenteknek. Kiemelte: sokat fejlődött a település az elmúlt egy évtizedben - pl. megújult az iskola, a templom és környéke, a bíboros szülői házában múzeumot alakítottak ki - de mindez nem valósulhatott volna meg az imádság nélkül. Reményét fejezte ki, hogy amíg Budapesten meg nem épül a Világ Királynője Engesztelő Kápolna, addig Csehimindszent Engesztelő Szentéllyé válhat, ahol Mindszenty bíboros szándéka szerint imádkoznak: legyenek akik a hazáért, a nemzetért imádkoznak.