Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Bokrétaünnep és 900 év - Szent Mihály napján ünnepelték rendalapításuk 900. évfordulóját a csornai premontreiek

prem-341Szeptember 29-én, szerdán, Szent Mihály ünnepén, a Csornai Premontrei Apátság védőszentjének napján adtak hálát a csornai premontrei szerzetesek és meghívott vendégeik a rendalapítás óta eltelt 900 év kegyelmeiért. A szentmise főcelebránsa Dr. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt, a szentbeszédet pedig Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr mondta. György érsek szentbeszédében Szent Mihály védelmét kérte a csornai szerzetesekre, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy Isten Országának megvalósulásához elsősorban harcokon, önmagunk legyőzésén keresztül vezet az út. A szerzetesek, köztük a premontreiek ennek a harcok által megvalósuló Isten Országának látható és hathatós jelei a mai társadalomban, lelkipásztori és nevelői munkájuk által.

A szentmisén a premontreiekkel együtt ünnepelt az összes olyan egyházmegye főpásztora,prem-159 ahol a csornai premontreiek jelenleg is lelkipásztori és tanító-nevelő munkát végeznek: Veres András győri és Udvardy György veszprémi főpásztorokon túl Székely János szombathelyi püspök, valamint Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök is. A szentmisén részt vett Hortobágyi Cirill jelenlegi és dr. Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi bencés főapát, valamint a magyar premontrei cirkária összes apátja: Fejes Anzelm apát úr Nagyváradról és Balogh Piusz apát úr Gödöllőről. A szentmisén részt vettek még Sárai-Szabó Kelemen győri, és Mihályi Jeromos tihanyi bencés konventuális perjelek, valamint Baán Izsák bakonybéli bencés és Marton Bernát zirci ciszterci perjelek. Az ünnepi szentmise résztvevői voltak továbbá a premontreiek szolgálati helyeinek országgyűlési képviselői, kormánytisztviselői, polgármesterei, valamint Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. A szombathelyi, keszthelyi és rezi premontrei iskolák tantestületei szintén jelen voltak a közös ünnepen.

prem-313A szentmise után az ünnepség az apátság új épületszárnyának, az épülő Szent Norbert Idősek Otthonának bokrétaünnepségével folytatódott. A koszorút, amely az épülő ház legmagasabb pontján található keresztre került fel, a szentmisén is jelen lévő Michael Blume, apostoli nuncius érsek úr áldotta meg, majd Fazakas Márton csornai premontrei apát helyezte fel az épület tetejére, egy emelődaru segítségével.

A szentmisén és az ünnepségen közreműködött a Collegium Musicum Jauriense, a győri bencés gimnázium fiúkórusa Kelemen Áron győri bencés atya vezetésével, valamint a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda kórusa, Kissné Pálfi Anita vezényletével. A közös ünnepi szentmisét és épületmegáldást fogadás zárta, amelyre az apátság dísztermében és az újonnan kialakított második apátsági kvadrumban került sor. A premontrei közösség számára rendalapításuk 900. évfordulóján túl azért is volt különösen is szép ez a Szent Mihály-ünnep, mivel aprem-264 hamarosan befejezendő új épületszárnyat már 200 éve is tervezték felépíteni a csornai premontreiek, de a történelem eseményei vagy a gazdasági helyzet mindig megakadályozta azt. Ezzel az építkezéssel
Magyarország Kormánya finanszírozásából egy csaknem 200 éves álom érkezett a megvalósulás határára, amely nemcsak a csornai premontreiek számára jelent örömhírt, hanem az új szárnyban létesítendő idősek otthona a környék rászorulói számára is nagy lehetőséget és biztonságot jelenthet, hiszen az intézmény fenntartója az a Premontrei Rend lesz, amely az egész világon 900, Csornán pedig több mint 840 éve szolgálja a Rábaköz népét "Istennel az emberek között.

Szöveg: Csornap Premontrei Apátság 

Fotó: Erdős Zsolt/Csornai Premontrei Apátság