Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Veni Sancte ünnepséget tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség

001Tanévnyitó szentmisét tartott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium és az Egyetemi Lelkészség Császár István, püspöki helynök celebrálásával a Zárdatemplomban szeptember 29-én. A szentmisén Köbli Tamás egyetemi lekész koncelebrált.

A rendezvényen ott volt Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa és Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója is. A szakkollégium több munkatársa, oktatója, a Szakkollégiumért Alapítvány kurátora valamint számos meghívott vendége is részt vett az ünnepségen. A szentmisén és az azt követő fogadáson a szakkollégisták ének- és zenekara adta a zenei szolgálatot.

Az ünnepi egyetemi Veni Sancte szentmisét követően fogadás várta a szakkollégistákat és a meghívott vendégeket.

Pohárköszöntőjén Gaspari Gábor, igazgató Ferenc pápának egy, az idei budapesti Eucharisztikusdsc00093 Kongresszuson elmondott gondolatára utalva a diákotthon hídszerepéről beszélt.

Elmondta, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium hidat képez a különböző tudományterületek, keresztény hittestvéreink és a Szombathelyen található felsőoktatási intézmények között is: lakói többek között sportszakosok, gépészmérnökök, tanítók, akik között katolikusok, evangélikusok és reformátusok, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Győri Hittudományi Főiskola hallgatói egyaránt megtalálhatók.

A szakkollégiumot Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely megyéspüspöke 2012-ben hozta létre, dsc00237az alapító okirat megfogalmazása szerint azzal a céllal, hogy „keresztény értelmiséget neveljen egy szolidáris társadalom építésére, az igazságosság szolgálatára, az értelmi képzés, a szaktudás erősítésére, morális és közösségi életvitel, a társadalmi érzékenység és a lelkiség elmélyítése révén”.

A Hollán Ernő utcai műemlék épületben minden tanévben körülbelül ötven Szombathelyen tanuló egyetemista él.

A szakkollégium három pillérre épül: a lelkiséget, a közösséget és a tanulmányokat helyezi középpontba.

A programot az EKCP-KP-1-2021_1-000172 sz. pályázat támogatta. 

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós, Pozmics Luca