Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lehár 145 Emlékév - Szlovénia - Szent Márton

1Az emlékév keretében a Szent György Lovagrend, és a GRÁDICS Egyesület szervezésében került sor a szlovéniai Komeni-fennsíkon található Kostanjevica na Krasu település Szent Márton tiszteletére szentelt templomában kétnyelvű szentmisére, majd megemlékezésre és agapéra.

Kostanjevica na Krasu település és környéke az első világháború fontos szlovéniai emlékhelye.

Többek között a település határában működött a Segeti tábor /1915-1916/, az Osztrák- Magyarlehar Monarchia Doberdón, és az Isonzó völgyében harcoló csapatainak pihentető és feltöltő táborhelye, valamint a község iskolaépülete főhadiszállásként is szolgált a monarchia itt harcoló hadtestének.

A szentmisét Dinko Bizjak vojsicai plébános, valamint Aigner Géza letenyei plébános mutatták be .

A megemlékezésen a Ljubljanai Magyar Nagykövetségét Bakos Gábor helyettes konzul képviselte.

Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében Tóth Kálmán képviselő mondott beszédet, valamint Miren község polgármesterét és a plébánost meghívta Szombathelyre, illetve Aigner Géza atya a híveket invitálta a Szombathelyi Egyházmegyébe zarándoklatra.

lehar2A megemlékezésen elhangzott mind a magyar, mind pedig a szlovén oldalról, hogy a 2015-ben elkezdett információs táblák magyar nyelvű bővítését folytatni kell, valamint erősíteni szükséges a meglévő baráti kapcsolatot.

A délelőtti eseménysor a templomkertben agapéval zárult.

Délutáni program a Komeni- fennsík első világháborús emlékhelyeinek megtekintésével folytatódott: Segeti tábor, Pecina barlang, cerjei kilátó, Gorica, oslaviai osszarium, Monte Sabotino.

 

Szöveg: Fülöp András

Fotó: Kondor Mónika