Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Gyógyítsd meg a testet, gyógyítsd meg a lelket” – orvosi emlékkonferencia Körmenden

113Boldog Batthyány-Strattmann László orvosi munkásságát méltató emlékkonferenciát tartottak 2021. október 9-én Körmenden.

Az emlékkonferenciát Császár István általános helynök Dr. Székely János megyéspüspök szavait tolmácsolva nyitotta meg, melynek végén közösen imádkoztak a jelenlévők.

Püspök atya köszöntője: „Nagy szeretettel köszöntöm a konferencia minden kedves résztvevőjét! Boldog Batthány-Strattmann László, a szegények orvosa ragyogó példakép mindannyiunk számára mély hitével, imádságos életével, felesége iránti gyengéd és túláradó szeretetével, gyermekei iránti kedvességével, atyai odafigyelésével, a betegek és a szegények iránti jóságával. Ha szeretnénk, hogy hazánk lélekben megújuljon, ahhoz ilyen emberekre, ilyen hitre és szeretetre van szükség. Azt kívánom, hogy a konferencia segítsen minden résztvevőt abban, hogy megcsodálják Boldog Batthány-Strattmann László életpéldáját, erőt, inspirációt merítsenek az ő követésére, és így szolgálják a magyar családok, egyházunk, hazánk és az egész világ lelki megújulását.” 

Ezt követően Bebes István Körmend város polgármesterének köszöntötte az13 egybegyülteket, majd V. Németh Zsoltot képviselve kabinetfőnöke tolmácsolta a résztvevőknek a miniszteri biztos gondolatait.

Délben Dr. Radó Gábor a Szent István Kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa tartott előadást „Boldog Dr. Batthány-Strattmann László, az Orvos” címmel. Érdekes előadását követően, Móricz Péter történész a Boldog orvosi munkásságáról a körmendi kastélyban, osztott meg történelmi adatokat.

Az első blokk utolsó előadását Dr. Faigl Ilona Mária belgyógyász, háziorvos, üzemorvos, a Dr. Batthyány-Strattmann László orvoskör Közhasznú Egyesület elnöke a Hervegorvos Eucharisztiával való kapcsolatáról beszélt.

18Az állófogadást követően, az első előadást Borsodi Erzsébet látássérült tartotta „Látás nélkül hitben” címmel, majd Dr. Korányi Katalin a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szemész főorvosának előadása következett „Keresztény szemlélet az endocrin-opthalmopathias kezelésében” címmel. A délutáni előadások sorát Dr. Bátor György a Szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főrvosának előadása zárta „Dr. Batthyány-Strattmann László gondolatai a mai orvosoknak címmel”.

Az előadások után Dr. Végh György Pál a Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet igazgató főorvos helyettese és Dr. Tomkó László nyugalmazott belgyógyász főorvos színdarabot adott elő „Boldog Batthyány-Strattmann László a szegények hercege Budapestre látogat” címmel.

A konferenciát szentmise zárta az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban, melyet Császár István általános helynök mutatott be.