Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hit az, ami befogad - Gálaesttel ünnepelte 30 éves jubileumát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Szervezete

30-eves-a-maltai-szeretetszolgalat-60Megalakulásának 30 éves jubileumát ünnepli idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja. Október 8-án működésének három évtizedét összegző fotótárlat nyílt az MMIK földszinti galériájában, 15-én pedig nagyszabású gálaesttel ünnepelt a segélyszervezet, amin elismeréseket adtak át kiemelkedő tevékenységet végző tagjaiknak.

„Légy az, kiből árad a nyugalom.
Légy az, kire nem hat a hatalom.
Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet.
S menj oda, hol fázik a szeretet."

30-eves-a-maltai-szeretetszolgalat-12Ezzel a Gárdonyi Géza idézettel köszönte meg dr. Asbóth Mária, a szombathelyi csoport vezetője önkéntesnek, gálaest-fellépőnek, technikai személyzetnek, partnerszervezetnek, városvezetésnek azt, hogy az elmúlt 30 évben - lehetőségeihez mérten - támogatta a segélyszervezet tevékenységét.

A kétrészes gálaműsor első felének zárása előtt dr. Balázsy Péter Vas megyei főjegyző elismerő oklevelet adott át Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése nevében a segélyszervezetnek "a rászoruló emberek példaértékű szolgálatáért, magas fokú alázattal és kiváló szakmai felkészültséggel végzett kiemelkedő munkájáért".

3288f21f-vaskarikaNemcsak kapott, adott is a Szeretetszolgálat: a jubileumi eseményen Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-magyarországi Regionális Központjának ügyvezetője és dr. Asbóth Mária elismerésekkel honorálta az elmúlt 30 év legtevékenyebb önkénteseit.

Elismerést vehetett át:

Dávid István

Negyedszázada kapcsolódott be a máltai munkába. Hosszú éveken át vezette az öreg Fordunkat, amivel önkénteseket, mozgássérülteket vitt kirándulni, vagy lelki napra, celldömölki búcsúba, de szállított adományokat is. Kifogyhatatlan energiával, vidámsággal és önzetlenséggel mindig ott termett, ahol szükség volt a munkájára.  

Dr. Giczy Sarolta - posztumusz

Alapító tagja és vezetője volt a szombathelyi csoportnak, egyúttal az Országos Elnökség tagja, a területi központ vezetője is. Szervezte az országos máltai ifjúsági táborokat, a határon túli mozgássérült táborokat, aktív kapcsolatot ápolt a bajor máltai szolgálattal. Rendíthetetlenül gyűjtötte az adományokat, a szponzori támogatásokat és szervezte az árvízkárosultak segítségét, vagy más rászorultak támogatását. Szerény, mindig háttérbe húzódó lénye mögött szívós kitartás, rendíthetetlen munkabírás, alázat, mélyen megélt hit állt. 2020. november 18-án hívta haza Életének Ura. Az elismerést férje vette át.

3288f21f-vaskarika6Lendvai Rezső

A Szentatya látogatásakor /1991-ben/ még mentőtisztként segítette a máltai munkát, de hamarosan belépett a szolgálatba. Az Országos Elnökség tagja, a Régió elnöke volt hosszú ideig, most az etikai bizottság tagja. Ő szervezte meg elsőként hazánkban az Országos Máltai Elsősegélynyújtó konferenciákat dr. Giczy Saroltával együtt. Elsősegély tankönyveiből oktatták Szombathelyen és másutt is a diákokat, a kis óvodásokat is. Tapasztalatával, bölcs gondolataival segítette, segíti a csoport munkáját.

Molnár Gábor

2001-ben még főiskolai hallgatóként állt önkéntesnek. Hamarosan a fiatalok csoportjának vezetője lett. Elkötelezettsége, az elesettek iránti empátiája, jó szervező képessége, vidám alaptermészete és sokrétű feladatvállalása példaértékű.

Sipos Imréné

25 éve tagja csoportunknak. Sok éven át vezette a környékbeli idősek klubját. Programok szervezésével, uzsonnával színesítette, segítette a magányosok életét. Emellett férjével a karácsonyi adományok szállításában is aktívan részt vett. Pedagógus múltja a csoportunk munkájára is hatással volt, van.

Szalay Ágnes

Csoportvezető helyettes, 14. éve, hogy az adminisztratív, pályázatírási feladatokon túl családsegítőként is tevékenykedik. Érző odafigyeléssel fordul az elesett emberekhez. Az idős önkéntesek és a rászorultak látogatásával, az adománycsomagok szállításával, a járvány idején telefon útján a lényéből fakadó derűvel többeket átsegített a nehézségeken.

Tóthné Mizda Enikő

2006 óta stabil önkéntes. Három, akkor még kiskorú fiúgyermek mellett is mindig számíthattunk segítőkészségére. Ma még inkább, akár gyűjtés, osztás, pakolás, házon belüli bármilyen feladat is találja meg. Pedagógiai tapasztalatát főleg a hátrányos helyzetű gyermekekkel, családjaikkal való foglalkozásban tudta és tudja hasznosítani.

Török Mária és Szabó Endréné Erzsi

Sok éve önkéntesként a háttérben meghúzódva szerényen, de állhatatos kitartással takarít, fertőtlenít, rendet tesz, tisztaságot varázsol a házban, és a kertet is rendben tartja. Munkájuk méltó megbecsülése, hogy elhangzik a nevük az esten.

Prikazovics Ferenc (tiszteletbeli Máltaisként)

3288f21f-vaskarika2A gálaest programjában fellépett:

- Cserkuti Gábor - Orosz Sándor - Johannes Brams: Gordonka duó
- Feriencsik László fagottművész - J. S Bach: Bourrée a 3. csellószvitből
- Prikazovics Ferenc - Bódás János.: Ki van jelölve a helyed
Ungaresca Táncegyüttes - Szeress kicsim, Varázsmező - koreográfus: Horváth János
- Lendvai Rezső projektoros előadása a Szombathelyi Csoport életéből
- Szerémi Zoltán - Örkény István: Egy pocsolya emlékiratai; Osztálytalálkozó (saját dal)
- Prikazovics Ferenc - 36. zsoltár
- Kiss Márton zongoraművész - Liszt- Schubert: Ständchen, Gretchen am Spinnade
- Prikazovics Ferenc - Oscar Wilde: Az önző óriás
WestSide TSE - koreográfus: Szárnyas Mónika, Vincze Csaba
- Németh Judit - Ady Endre: Hazamegyek a falumba; Beszél a szél- Bagira dala A dzsungel könyve című zenés játékból

Gárdonyi-idézettel kezdtük, és vele is zárjuk beszámolónkat, és kívánunk további hit- és segítésmegtartó éveket a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak!

„Nem az a boldog ember, aki milliókat tud szerezni, hanem aki úgy tud szegény lenni, hogy nem érzi a szegénységet." 

A világ 110 országában működnek a Máltai Lovagrend segélyszervezetei, hazánkban ezt a feladatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat látja el. A szocializmus alatt a hazánkban a máltai segélyakciók élére Kozma Imre zugligeti plébános állt. A magyar segélyszolgálat elődje, az Ausztriában megalakult Ungarischer Malteser Caritas Dienst volt, az MMSZ 1989. február 10-én jött létre. Célja, hogy segítséget nyújtson a rászorulóknak, öregeknek, hadiárváknak. /Ale Mihály: Egy lovagrend Magyarországon - a máltaiak - Belvedere, 2003/XV. 5-8./

(www.vaskarika.hu) – Képgaléria megtekinthető itt.