Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Út Isten felé - Megkezdődött a szinodális folyamat egyházmegyénkben

Szinódus megnyitásaA világ minden egyházmegyéjében – így a Szombathelyi Egyházmegyében is – október 17-én vette kezdetét a 2023-as vatikáni püspöki szinódushoz vezető szinodális folyamat. 

 

A szinódust, amelynek témája „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés”, Ferenc pápa október 10-én a Szent Péter-bazilikában nyitotta meg.

A kétéves szinódusi folyamat három részből áll. 

1. Az egyházmegyei szakasz során (2021 októberétől 2022 áprilisáig) „Isten népével való konzultációra” kerül sor, a pápa már említett Episcopalis communio szavaival élve. A szinódus főtitkársága el fog küldeni egy Előkészítő anyagot, egy kérdőív és egy segédanyag kíséretében. Ugyanezeket a szövegeket kapják meg a vatikáni központi szervek és a Rómához közvetlenül tartozó egyházi intézmények (rendi elöljárói testületek, egyetemek, mozgalmak stb.).

Minden püspök kinevez az egyházmegyéjében egy felelőst (esetleg csoportot), a püspökkari konferenciával való kapcsolattartáshoz. A széleskörű konzultáció egy preszinodális gyűlésbe torkollik: ez lesz az egyházmegyei megkülönböztetés csúcspontja. Az egyházmegyei szakasz lezárása után minden egyes egyházmegye elküldi megfogalmazott gondolatait a püspöki karnak.

Ezután a püspöki karokon belüli megkülönböztetésnek az ideje következik. Az összegyűlt püspökök összegzést készítenek, melyet elküldenek a szinódus főtitkárságára, az egyházmegyék anyagaival együtt. Ezek alapján 2022. szeptemberéig a vatikáni főtitkárság megszerkeszti a szinódus első Munkadokumentumát.

2. A kontinensek szakaszában (2022 szeptemberétől 2023 márciusáig) főként erről az első Munkadokumentumról zajlik -gondolkodási folyamat az egyes földrészek kulturális sajátosságait figyelembe véve. Ezek igazi kontinensenkénti gyűlések lesznek, a püspökök és Isten népének más tagjai részvételével. Végül a szinódus főtitkársága elkészíti a második Munkadokumentumot.

2023 októberében kerül majd sor a Vatikánban a rendes püspöki szinódus ülésére.

Szinódus megnyitásaA szinódus közös út Isten felé. Ez az Egyház lényege – mondta Székely János. Az Egyházunknak a Szentháromság közösségét kell a Földön megvalósítania, sugároznia: családjainkban, plébániákon, az egész világ számára pedig az egység és a szeretet jele kell, hogy legyünk.  Az evangéliumra utalva kiemelte: Jézus nem főhelyeket kínál országában, ahogy azt Jakab és János gondolta. Lassan értették meg, hogy inniuk kell a szenvedés kelyhéből, részesülni Jézus szenvedésből. A Pásztornak nem csak elől kell haladnia, hogy utat mutasson, hanem a nyáj között is, hpogy hallja a hangjukat, ismerje őket. És a nyáj mögött, hogy a gyengéket segítse, idézte Ferenc pápa gondolatait Székely János. És, hogy néha hagyja a nyájat, hogy menjen, hallgassa a SZentlélek hangját és találjon bő legelőket. A szinódusban is ez valósul meg.

Különös figyelem irányul ezekben a hónapokban a világi keresztények felé. Az Egyház megújulásának egyik fő forrásai a családok, hitoktatók, világi apostolok, fiatalok. Úgy, ahogy a kereszténység első évszázadaiban is volt: újra eleven legyen az Egyház. 

vilagszinodus-megnyitasa-34Kürnyek Róbert, pasztorális helynök kiemelte: Ferenc pápa, azzal, hogy a szinódus előkészítésébe bevonja az egyházmegyéket és szót ad híveknek bátorságról tesz tanúbizonyságot. A célokról: közösség, részvétel, misszó fejtette ki, miről szól a szinódusi folyamat. 

Közösség. Most rajtunk a sor, hogy megmutassuk, mit teszünk a közösségért.  Itt mindenkinek van feladata. 

Részvétel.  A közösséget nem elég láttatni, hanem annak életében aktívan részt kell venni. Most itt a lehetőség, hogy a hívek is elmondják véleményüket. 

Szinódus megnyitásaMisszió. Fontos, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és kezdjünk el valamit, tegyünk valamit amiből kiderül, hogy Krisztushoz és az Egyházhoz tartozunk. 

Ezt követően tanúságtételeket hallgathattak meg a hívek. Vas Ákos, egyetemista Zalaegerszegről, valamint  Császár Róbert és felesége Szakonyfaluból mondták el miért jó az Egyházhoz tartozni. 

vilagszinodus-megnyitasa-43 

 

  A közvetítés megtekinthető itt.