Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

"Gróf Batthyány Lajos – Életmű Díj" kitüntetésben részesült Dr. Gyürki László

KitüntetésMegemlékező és kitüntetésátadó ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója tiszteletére pénteken a Megyeháza dísztermében. 

KitüntetésMajthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének megnyitója után Dr. Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke tartott ünnepi beszédet. A továbbiakban pedig Vas megye vezetői kitüntetéseket adtak át.

Példaértékű szakmai életpályájával Vas megye szellemi értékeinek fejlődését szolgáló kimagasló munkássága elismeréséül "Gróf Batthyány Lajos – Életmű Díj" kitüntetésben részesült Dr. Gyürki László, kanonok, pápai prelátus, akit 1957-ben szentelték pappá.

Ismeri a latin, görög, a héber, az arámi, a szír és az arab nyelvet, mindez Biblia kutatásaiban és fordító munkásságában nagy segítséget jelentett számára. A hetvenes évek elején készült el a Szentírás új magyar fordítása, amelyben hét ószövetségi könyv átültetésével is részt vett.

Hosszabb időt töltött Rómában, eljutott a Szentföldre is. Útjai során számos sikeres könyvet publikált már a hetvenes évektől a legutóbbi esztendőkig. 1986 óta teljesít szolgálatot Körmenden. Nemzetközileg is ismert teológiai, tudományos munkássága. Ismeretterjesztő tevékenységével hívő és nem hívő számára egyaránt érthetően teszi hozzáférhetővé a Biblia üzenetét.

Nagy érdeme van abban, hogy Batthyany-Strattmann László boldoggá avatása megtörténhetett. Ennek érdekében számos előadást tartott, kiállítást rendezett, létrehozta a hercegorvos emléktemplomát Körmenden.

A Vas Népe beszámolója az ünnepségről itt olvasható el.