Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Újra együtt! - A szombathelyi Krisztus Király Plébánia zarándoklata

ZarándoklatEgy év kihagyás után 2021. október 23-án újra megszervezték őszi zarándoklatukat a szombathelyi Krisztus Király Plébánia hívei. 

 

ZarándoklatA nap programja a kópházi kegytemplomban kezdődött, ahol a templom megismerése után közösen szentmisén vehettünk részt. A gyönyörű barokk templom, búcsújáró hely is. A Lorettói Fekete Madonna másolata már régóta vonzza ide a híveket. A Mária-tisztelet a Nádasdy családnak köszönhető ezen a vidéken. Nádasdy Ferenc bár protestáns volt, egy házasság miatt áttért a katolikus hitre. Szerette a műtárgyakat, így jutott egy Fekete Madonna szoborhoz, amit a kópházi erdőben egy fakápolnában helyezett el. Lánya itt tett fogadalmat az Istennek szentelt életre, de ezt a fogadalmát nem teljesítette és meghalt. Ezt követően építették a ma is látható kegytemplomot, amit Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek.

EzZarándoklatután a kópházi régi paraszti életformát tekintettük meg a helyi tájházban. A nap Sopron városában folytatódott, ahol a történelmi belvárossal ismerkedtek meg plébániánk zarándokai. Ezt követően a páneurópai emlékhelyet kerestük fel, ahol az 1989. júniusi nemzetközileg is jelentős eseményre került sor, ekkor vágták át ugyanis a nyugatot kelettel összekötő vasfüggönyt, így végérvényesen is megnyíltak Magyarország határai a nyugati irányba. Napunk a fertőrákosi kőfejtőben folytatódott, ahol az évmilliók formálta természeti jelenségeket tanulmányozhattuk. Ezt követően Röjtökmuzsajon megtekintettük a templomot, és a vacsora elfogyasztása után elindultunk haza.

 

 

A PROGRAM A MINISZTERELNÖKSÉG KEZELŐ SZERVEKÉNT ELJÁRÓ BETHLEN GÁBOR ALAPKEZELŐ ZRT. ÁLTAL MEGHIRDETETT „EGYHÁZI KÖZÖSSÉGI CÉLÚ PROGRAMOK TÁMOGATÁSA” PROGRAM KERETÉBEN, ÉS TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSULT MEG. (Pályázati azonosító: EKCP-KP-1-2021)

További képek a plébánia Facebook oldalán tekinthetők meg.  

Szöveg: Krisztus Király Plébánia, Szombathely – Fotó: Dévai Miklós