Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Viseljük mi is Szent Márton "lelki ruháit" - Szent Mártont ünnepelték Szombathelyen

szent-marton-unnep-213A Szombathelyi Egyházmegye védőszentjét, Szent Márton püspököt ünnepelték a szombathelyi Székesegyházban 2021. november 13-án.  Idén újra megtelt a Székesegyáz ünneplőkkel: a papság mellett egyházmegyénk minden részéből érkeztek hívek is, hogy részt vegyenek a szentmisén. 

szent-marton-unnep-150Marton Zsolt váci megyéspüspök szentbeszédében utalt Márton Istentől kapott hivatására, "lelki ruháira" amelyeket életében viselt. Ezek közé tartozott a szegények, elesettek iránti gyengéd szeretete. Ez az együttérző szeretet, amely engedi, hogy a szívéig érjen a másik fájdalma. Második lelki ruhaként a Jó Pásztor karizmáját kapta Istentől. Ez nem csak a rá bízottak lelki gondozását jelentette, hanem pl. a tévtanítások elleni harcot is, ahogy a hit és erkölcs tisztaságának védelmét. Napjainkban is vannak gondok, amelyekkel szembe kell nézni. Pl. a férfi és nő biológiai neme, társadalmi szerepeik, a család fogalma amelyek foglalkoztatják a közgondolkodást. Az Egyház továbbra is kiáll a férfi és a nő szeretetszövetsége és az ebből fakadó család társadalmi és egyházi létünk alapsejtje ami nem cserélhető fel semmivel, emelte ki Marton Zsolt. 

szent-marton-unnep-282Harmadik "lelki ruhaként" az imádság köntösét öltötte magára Szent Márton, aki lelkét szünetelenül az ég felé fordította, mondta a váci megyéspüspök.

Marton Zsolt váci megyéspüspök szentbeszéde visszanézhető itt.  

A szentmise végén Marton Zsolt és Székely János a savariai szent oltárához vonultak és imádkoztak egyházmegyénkért, papokért, hívekért. 

A szentmise visszanézhető itt.