Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Akik elveszítik életüket Krisztusért – Jubileumot ünnepelt az egyházmegyei karitász

karitasz-unnepseg-2-of-1Megalakulásának 30 éves évfordulóját ünnepli az idei évben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A szervezet védőszentjének, Szent Erzsébetnek az ünnepén jubileumi ünnepséget tartottak Szombathelyen a Szőllősi-templomban.

karitasz-unnepseg-1-of-1Az elmúlt hónapokban egyházmegyénk honlapján több alkalommal is hírt adtunk azokról a programokról, amelyeket az Egyházmegyei Karitász a 30 éves évforduló kapcsán szervezett. A jubileum záróprogramjaként került sor a Szent Erzsébet-napi ünnepségre Szombathelyen.

Szentbeszédében Székely János megyéspüspök Szent Erzsébet életének három vonását állította példaként a megjelentek elé: az egyik, hogy Erzsébetnek tiszta volt a szíve, egyenes úton járt egész életén át. A másik titka az imádságos élete volt: így megismerte az élet forrását és abból merített újra és újra. A harmadik titka pedig az volt, hogy tudott és akart szeretni: a férjét, a szegényeket, az embereket.

Ha a mai világunk boldog szeretne lenni meg kellene tanulnunk egyenes úton járni, tisztán élni, uralkodni a testünk felett. Meg kellene találnunk az imádság forrását, megértenünk, hogy az életét teljesen semmi nem tudja betölteni, csak Isten. És tanulhatna a világunk Erzsébettől adni, szeretetben élni. Ez vezetne el a testvéri szeretethez, egy igazságosabb világhoz.

Székely János kiemelte: az ünnepség hálaadás a sok jó cselekedetért amit az elmúlt 30 évben a karitász véghezvitt. Köszönetét fejezte ki a munkatársaknak, önkénteseknek, hogy fáradhatatlanul segítenek mindenkinek aki hozzájuk fordul. 

karitasz-unnepseg-3-of-1Az ünnepségen köszöntötték az idei Caritas Hungarica-díjasokat, a 30 éves plébániai karitász csoportokat, kiemelkedő munkatársakat, és elismeréseket vehettek át azok a vállalkozások, akik segítik a szervezet munkáját. A munkatársak megköszönték a szervezet vezetőjének, Tuczainé Régvári Mariettának áldozatos munkáját, akit a Sziszaki Egyházmegyei Karitász vezetője is meglepett egy ajándékkal, ezzel fejezve ki a horvát emberek háláját a földrengés utáni segítségért.

Az ünnepségen bemutatták a jószolgálati szervezet 30 évét feldolgozó kiadványt is. Kiss László körmendi plébános ismertette a kötetet. Hangsúlyozta: sok ember számára érthetetlen az a rengeteg áldozat amit a karitász munkatársai, önkéntesei meghoznak azért, hogy másokon segítsenek. Csak Jézusban bízva tudják ezt a hivatást ekkora odaadással végezni, akinek a szavára lemondanak a pihenésről, a családdal töltött időről.