Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Advent első hétvégéjén tartotta lelkigyakorlatát a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium

011Krisztusra várunk!

A szakkollégium szokásos adventi lelkigyakorlatát tartotta Advent első hétvégéjén november 26-28-a között. Mondhatni, hogy szokásos, de a járványhelyzet miatt az elmúlt évben csak online formában szerveződtek a szakkollégium lelki programjai. Ezért különös várakozás előzte meg a mostani jelenléttel megtartott programot. Szakkollégiumi közösségünk valamennyi tagja rendelkezik védettséggel és a szigorú járványügyi előírásokat betartva úgy döntöttünk ez a lelki program nem a virtuális térben lesz. 

A hétvége nyitányát a Bárka-pince csendes termében Köbli Tamás atya szakkollégium spirituálisának015 elmélkedése adta. Tanításában a mindannyiunk által ismert szentírási mondatra irányította figyelmünket: „Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják.” Az adventi idő legyen számunkra is a lelkiismeret ideje. Legyen időnk megérkezni önmagunkhoz, a „magunk városába”. Vegyük észre a magunk környezetének szükségeit, legyünk részesei önmagunk javulásának.

Gaspari Gábor szakkollégiumi igazgató az imádság fontosságáról elmélkedett. Nem is gondolnánk, hogy mi minden lehet ima az életünkben. Boldog Brenner János adventi vértanú papi jelmondatát idézve: „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik”.

014A pénteki napon a szakkollégiumi kápolnában szentségimádást, éjszakai virrasztást tartottunk. A szakkollégisták beosztották magukat, így vállalva kisebb csoportokban jelenlétet a Mindenható előtt. Késő éjszakáig kitartottak, imádkoztak és énekeltek az egyetemisták.

A szakkollégium teljes területére a lelkigyakorlat hétvégéjére silentuim került kihirdetésre. Bár szinte minden lakó bent volt a szakkollégiumban érezhető volt a Lélek csendje.

Szombaton Győrbe indultunk. Szakkollégistánk, Gulyás Bálint szervezésében a Győri Püspökségben folytattuk a lelkigyakorlatot. Már délelőtt dr. Veres András megyésfőpásztor várt minket és mutatott be szentmisét a szakkollégiumért a Győri Székesegyházban. András püspök atya, mint a szakkollégiumunk alapító püspöke nagy örömmel fogadott bennünket. Bemutatva a nagy felújítási munkák közepén álló012 győri egyházmegyei központot, ahol valódi „Collis Sacer” – Szent Domb épül a lélek felemelkedésére. A főpásztori szentmisében András püspök kiemelte: Az Adventben különösen ébredjünk rá, hogy el ne veszítsük figyelmünket a valóban fontos dolgokról, vagyis Isten országáról. Szent Lukács evangéliumában rámutatott a tanítás különösen aktuális részére: „Vigyázzatok, hogy el ne nehezedjék szívetek tobzódásban, részegeskedésben és az evilági gondokban.” A zenei szolgálatot – mint ahogyan az egész hétvége alatt – a szakkollégisták kórusa és zenekara biztosította.

013Győrben a Püspöki Palota egyik nagytermében folytatódott programunk, ahol Köbli Tamás atya vezetésével folytatódott az elmélkedés pénteken megkezdett sorozata.

Az ebéd után a Szent László Látogatóközpont néhány kiállítását nézhettük meg: a Püspökvár Toronykilátóját és a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítást.

Délután lehetőségünk volt a karácsonyi hangulatra feldíszített győri adventi vásárt megtekinteni, sok finomságot megkóstolni.

Este, a szombathelyi hazaérkezés után a szakkollégiumban is felgyúlt az adventi láng: Tamás atya megáldotta és meggyújtotta az első gyertyánkat az adventi koszorúnkon.

Vasárnap este, az ESTI8-as szentmisén zárult a lelkigyakorlat. A szentmisét Óra Krisztián atya mutatta be a szombathelyi Zárdatemplomban.

Istennek hálát adva a lelkigyakorlat minden kegyelméért és különösen azért is, hogy sikerült ebben a nehéz időben is hiánytalanul megvalósítanunk a programot. Imáinkban hordozva azokat a szakkollégista társainkat, akik kényszerűségből nem tudtak velünk tartani.

A programot az EKCP-KP-1-2021/1-000172 sz. pályázat támogatta.

Gaspari Gábor

szakkollégiumi igazgató