Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új szakképző intézményt alapított a Szombathelyi Egyházmegye

boldog-salkahazi-sara-technikum-sajtotajekoztato-21Boldog Salkaházi Sára Technikum néven új szakképző intézményt alapított a Szombathelyi Egyházmegye, jelentették be sajtótájékoztatón. Az intézmény Szombathelyen, a volt Püspöki Általános Iskola épületében működik majd. 2022. szeptember 1-jén indul a tanítás. 

boldog-salkahazi-sara-technikum-sajtotajekoztato-15Az elmúlt években a Szombathelyi Egyházmegye több oktatási-nevelési és szociális intézmény működtetését vette át. Tette ezt azért, hogy – mint az evangélium – kovász legyen, amely megtermékenyíti, új élettel tölti meg az ezekben az intézményekben tanuló, dolgozó, élő emberek életét és rajtuk keresztül a társadalmat, mondta a sajtótájékoztatón Székely János.

A megyéspüspök utalt rá: Magyarországon egyre több az idős ember, akik családi támogatás hiányában gyakran egyedül élnek. Sokan szeretnék vallásos közegben tölteni életük utolsó időszakt. Ezért is döntött úgy az Egyházmegye, hogy próbál a szociális területen is megjelenni. Ezért működik Zalaegerszegen a Gondviselés Háza Idős Otthon, és a remények szerint hamarosan a vasvári és oszkói idős otthon is egyházi fenntartásba kerül. Ezeknek az intézményeknek korábban a szívei az apácák voltak. A II. világháború után nem folytathatták munkájukat. Pedig arra a nagylelkűségre, tiszteletre, szolgálatkészségre, az örök életbe vetett hitre és reményre ami egy keresztény ember szívében van, ma is nagy szükség lenne a kórházakban, szociális intézményekben. Székely János kiemelte: az egyházmegye már Veres András püspöksége idején tervezte egy szakgimnázium alapítását, ahol ápolókat képeztek volna. 

boldog-salkahazi-sara-technikum-sajtotajekoztato-17Székely János hangsúlyozta: az egyházmegye az elmúlt években több óvoda működtetését vette át. Látják, hogy szükség van olyan óvodapedagógusokra, akik keresztény szellemiségben végzik munkájukat. Arra vezetik rá a kisgyermekeket, hogy az emberi életnek van oka, célja, mindannyian Isten szeretett gyermekei vagyunk. 

A technikum alapításakor az a gondolat is vezette az egyházmegyét, hogy a szakmát tanuló fiatalokhoz is közel kerüljön, számukra is sugározza az evangélium fényét. 

boldog-salkahazi-sara-technikum-sajtotajekoztato-20A névadó Salkaházi Sára életét is felelevenítette Székely János, aki kiemelte: Salkaházi Sára egy női és modern szent, akit éppen ezért a – többségében női – ápolók, óvódapedagógusok közel érezhetnek magukhoz. Emellett az emberekért, az elesettekért végzett hatalmas, áldozatos munkája példaértékű lehet mindenki számára. Kiállt a zsidók mellett, akik közül sokakat megmentett, de beárulták és a nyilasok 1944. december 27-én a Dunába lőtték.  Az ő szellemiségét szeretné a fiataloknak átadni az egyházmegye. 

boldog-salkahazi-sara-technikum-epulet-2A Boldog Salkaházi Sára Technikumban technikumi és szakképző iskolai szakmai oktatást indít az egyházmegye, ezt már Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága igazgatója mondta. Oktatás és szociális ágazaton három szakmát lehet tanulni.

Az Oktatási szakasszisztens az oktatás ágazat 5 éves képzése, amely érettségi és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az oktatási szakasszisztens bölcsődében, óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban, családi napközi, pedagógiai szakszolgálat és egyéb (gyermeknevelő, -gondozó) intézményben foglalkoztatott személy, aki segíti a szakemberek munkáját.

boldog-salkahazi-sara-technikum-belso-4Szociális ágazaton egyrészt Kisgyermek-gondozó, -nevelő szakma szerezhető, amely érettségi és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul 5 éves képzés keretében. A kisgyermekgondozó, -nevelő feladata elsősorban a gyermekek napközbeni ellátási formáiban (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, alternatív napközbeni ellátás, napközbeni gyermekfelügyelet) és egyéb gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen a 0-3 éves korú gyermekek nevelése, gondozása.

boldog-salkahazi-sara-technikum-belso-10Szociális ágazaton másrészt Szociális ápoló és gondozó szakma szerezhető 3 éves képzés keretében, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szociális ápoló és gondozó bentlakást vagy nappali ellátást biztosító szociális intézményekben, illetve az ellátást igénylő otthoni környezetében, gondozói munkakörben végzi tevékenységét. Életkoruk, egészségi, mentális vagy fizikai állapotuk miatt segítségre szoruló (idősek, fogyatékosok, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, hajléktalansággal küzdők) személyeket ápol és gondoz. 

boldog-salkahazi-sara-technikum-belso-22A tanév 2022. szeptember 1-jén indul. Az iskola Szombathelyen, a Petőfi Sándor utca 6. számú épületben, a volt Püspöki Általános Iskola épületében működik. Az épület korszerűsítése, felújítása jelenleg is zajlik.

Az intézmény várja azoknak a 8. osztályt végző diákoknak a jelentkezését, akik oktatási és szociális területen képzelik el jövőjüket. Kollégiumi elhelyezést a vidékről érkező diákoknak biztosítanak.

boldog-salkahazi-sara-technikum-belso-27A email címen várják az érdeklődő kérdéseket. Hamarosan elindul a www.bsst.martinus.hu címen az iskola honlapja is, amelyen tájékozódhatnak az érdeklődők. Addig a www.martinus.hu honlapon az iskola aloldalát ajánljuk az érdeklődők figyelmébe (https://www.martinus.hu/boldog-salkahazi-sara-technikum). Illetve az intézmény Facebook oldalán is megtalálhatnak naprakész információkat.