Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Bízhatunk abban, hogy az emberiség visszatalál a kereszténységhez - Pódiumbeszélgetés Szombathelyen

podiumbeszelgetes-29Hiteles keresztényekre van szüksége az emberiségnek, így adható át az evangélium és lehet megterméknyítője a világnak, vontak konklúziót a kereszténység jelenéről és jövőjéről tartott pódiumbeszélgetés résztvevői Szombathelyen 2022. január 13-án. A kiindulópontot Rod Dreher amerikai szerző Szent Benedek válaszútján című könyve adta. 

podiumbeszelgetes-4A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központja rendszeresen szervez közéleti témájú beszélgetéseket. Ezúttal Rod Dreher könyve nyomán arra keresték a választ Székely János megyéspüspökkel és Nagypál Szabolcs római katolikus teológussal, hogy mi a szerepe ma a kereszténységnek az emberiség életében, elsősorban az ún. nyugati civilizációban.

Kezdésként Székely János megyéspüspök kiemelte: nem kell a kereszténységet félteni, mert örök, ahogy ezt Jézus megmondta. A kérdés az, hogy a nyugati társadalom hogyan viszonyul a kereszténységhez: elfogadja vagy, ahogy ez a felvilágosodás óta is tart, inkább elutasítja. Utóbbit azért teszi, mert ha elismerné az Isten által a világba teremtett, megismerhető objektív rendet, akkor eszerint is kellene élnie és ezt nem akarja. 

podiumbeszelgetes-19Székely János – Toynbee történész elméletét, az ember fejlődésének szakaszait példaként felhasználva – úgy látja, hogy az emberiség most egy 20-25 éves emberhez hasonlít, aki túl van már a kamaszkori lázadásán, kiábrándultságán, és földies dolgok után vágyik: ház,  munka. És ahogy az ember 40 éves kora körül rádöbben, hogy az élet több mint amit pl. a vagyontárgyaival elér és mást kezd keresni, bízhatunk abban, hogy a történelemben is lesz egy ilyen bölcsebb időszaka az emberiségnek, amikor visszatér az értékekhez, így a kereszténységhez is. 

podiumbeszelgetes-23Nagypál Szabolcs szerint bár a szerző pesszimistán látja a kereszténység helyzetét, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a világ számos pontján pl. Afrikában éppen virágzik a kereszténység. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a kereszténység problémáit ne csak a a szekuláris világban keressük, hanem pl. a kereszténységen belüli megosztottságban is. 

Székely János a beszélgetés során visszautalt az első századok keresztényeinek életére, akik példát adtak a kor embereinek, de példát jelentenek nekünk is. Egyrészt hitték amit hittek, azaz nem bizonytalanság és kétely bennük hitük igazságai felől. Másrészt hiteles volt az életük, és sokan meg is haltak hitükért. Harmadszor hirdették az evangéliumot szavakkal is, szívtől szívig. Ezt kellene ma is tennünk, hogy a kereszténység a világ éltető ereje legyen. 

 

A pódiumbeszélgetés meghallgatható itt.