Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A gender ideológia helyett válasszuk a keresztény értékrendet - Székely János előadása a KÉSZ rendezvényén

kesz-eloadasA gender ideológia és a keresztény értékrend kérdése állt Székely János megyéspüspök előadásának középpontjában a Keresztény Értelmiségeik Szövetsége Szombathelyi Csoportja számára tartott 2022-es első előadáson január 17-én a Martineumban. 

kesz-eloadas-13Az egyórás előadáson Székely János kitért a gender ideológia filozófiai hátterére, rámutatva kik azok a gondolkodók, melyek azok az irányzatok akik, amelyek eszméikkel előfutáraik és megalapozóik voltak ennek a gondolkodásnak. Külön is kiemelte a felvilágosodást, köztük Kant-ot, aki azt hirdette, hogy nincs objektív megismerésre lehetősége az embernek: azaz a tárgyakból érkező információk alapján nem alkothat érthető képet a dolgokról, mivel a valóságra rávetíti az ember a saját maga gondolatait is. Ebből az következik, hogy objektív, örök, mindenkire vonatkozó igazság nincs, csak szubjektív vélemények: ki így látja, ki úgy, minden vélemény igaz, és súlytalan.  Ezt tette meg minden gondolkodás alapjának, de ebből egy torz világkép született. 

kesz-eloadas-3A modern ember is tudja, sejti, hogy objektív igazság van és sejti, hogy ez meg is ismerhető. Csak ha ezt elfogadná, akkor ezt az isteni rendet kutatnia kellene, ezt követnie kellene, idézte Benedek pápa gondolatait Székely János. A nyugati ember nem megismerni akarja a világot, hanem használni. 

Előadásában Székely János példákat hozott arra hogyan épül be a mindennapokba a gender ideológia, majd kiért arra, a kereszténység miként áll ehhez a kérdéshez.

Azzal kezdte, hogy a gender mozgalomnak is vannak igaz és a kereszténység által is elismert törekvései: legyen szó pl. a nők választójogáról, a tanulási lehetőségekről, arról, hogy azonos munkáért azonos bért kapjanak a nők. 

kesz-eloadas-4Leszögezte: minden embert a teremtettsége okán tisztelet illet meg, azokat is akik azonos neműeket szeretnek. A vonzalmat az Egyház nem tekintette bűnnek, csak a cselekedetet, amikor valaki emellett dönt és így is él. 

A kereszténység szerint objektív igazság létezik, és ez meg is ismerhető, emelte ki Székely János. Az erkölcs nem egy szubjektív, kulturális melléktermék, amiket évszázadok alatt az emberiség megfogalmazott. Az erkölcs nem más minthogy az emberiség a világba teremtett isteni rendet, harmóniát lassan kiolvasta, meglátta, felfedezte. Ez nem az ember ellen van, nem akadály.  A világ nyitott könyv, amelyből kiolvassuk a Teremtő arcát és szándékát. 

Az Egyház vallja, hogy az identitásunkat, akár a nemi identitásunkat is, nem magunk találjuk ki, teremtjük, hanem kapjuk. Az ember nem teremtője önmagának. És azzal az identitással amit kaptunk ezzel kell valamit kezdenünk, akkor is ha sebzett. A nemiség természetes célja a férfi és a nő eggyé forrása, szerelme és ettől elszakíthatatlanul az élet továbbadása. 

Az Egyház kiáll amellett, hogy a család nem korlát, az anyaság nem rabszolgaság, a gyermek pedig áldás. Nem a felnőttnek van joga gyermekre, hanem a gyermeknek van joga szülőre, méghozzá édesapára és édesanyára, de mindenekelőtt arra, hogy megszülethessen. Éppen ezért hangoztatja az Egyház, hogy az élet szent, a fogantatástól kezdve. Ezért elutasítja az abortuszt.

Székely János kitért a világhálóra is, amelyre az Egyház úgy tekint mint egy szellemi áruházra. És ahogy egy földi áruház polcaira sem tehet ki senki mérgező dolgokat, ugyanígy kellene működnie az internetnek is. Az Egyház úgy gondolja, hogy a pornográfia pusztító és megalázó, elsősorban nőkre, amikor árucikké teszi a testiséget és a szerelmet.  

Az Egyház véleménye, hogy a férfi és a nő házassága nem egyenlő az azonos neműek együttélésével. 

A szabadság nem önkényt jelent, a valóságtól elszakadó pillanatnyi szeszélyek teljesítsét. A szabadságunk természetes célja a jónak, az értékeknek a felismerése. 

A gender ideiológia egy rossz fa, amelynek rossz gyümölcsei vannak, ne ezzel kínáljuk a gyermekeinket, mondta zárszavában Székely János hozzátéve: a gyermekeket tanítsuk nagylelkűségre, az igazság szenvedélyes keresésére és a család, a házasság, a gyermekvállalás értékeire.  

 

Dr. Székely János megyéspüspök előadása meghallgatható itt.  

https://www.youtube.com/embed/DecrKNYbJvs