Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felszentelték a felújított szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templomot

templommegaldas-szentgotthardon-18Mintegy 20 évnyi munka zárult le március 16-án, amikor Székely János megyéspüspök felszentelte a külső-belső felújításon átesett szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templomot. A jeles ünnepre azon a napon került sor amelyen 1779-ben Szily János felszentelte a ciszter rend által építtetett barokk templomot.

templommegaldas-szentgotthardon-8A 2000-es évek elején kezdődött a templom felújításának tervezése, ismertette a részleteket Bodorkós Imre plébános. A külső felújítás után következett a belső restaurálás, amely mintegy 10 évet vett igénybe. Bodorkós Imre megköszönte plébános elődeinek a felújítás érdekében tett erőfeszítéseiket, a hívek áldozatvállalását, valamint azt a kormányzati segítséget, amely nélkül ezt a munkát nem lehetett volna elvégezni.

A mai korban feladatunk és felelősségünk van elődeink iránt: a kereszténység üzenetének, épített örökségünk és emlékeink, de leginkább élő templomainknak a megőrzése, felújítása és ahol lehet újak építése, mondta köszöntőjében Soltész Miklós államtitkár hozzátéve: 2010 óta a Kárpát-medencében 3000 templom újult meg, 200 új épült, és csak tavaly 1800 templom felújításához fogtak hozzá. 

templommegaldas-szentgotthardon-9Ez a templom kifejezi Magyarország, Ausztria, Szlovénia közös múltját, valamint az egyházmegye és a szerzetesrendek közös küldetését - mondta szentbeszédében Pápai Lajos, nyugalmazott győri megyéspüspök. Kiemelte: ma sokan szeretnék kitörölni a közösségeink életéből mindazt ami a szentre, a szakralitásra utal. De ez elvezet az Isten halálához, az Isten elfelejtéséhez. Egy szent jel életünkben a templom, amely Istenre, Jézusra, az Egyházra is utal. Ahhoz kell igazi bátorság, hogy ne várjunk szentekből álló világot, ahol minden tökéletes lesz ahhoz, hogy mi is tegyünk valamit az Egyház megújulásáért.  Sokan mondják ma is: nem lehet átadni a hitet, a fiatalok hiányoznak az Egyházból. De miért tenne fel pl. egy fiatal kérdéseket akár hitről, akár az Egyházról ha soha nem találkozna olyannal aki életével tesz tanúságot előtte Krisztusról. De mindjárt megváltozna, ha ilyenekkel találkozna, mondta Pápai Lajos.

templommegaldas-szentgotthardon-11V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök levelét, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló pedig személyes gondolatait osztotta meg a megjelentekkel.

Székely János megyéspüspök szentelte fel a templomot: átvéve a templom kulcsait előbb szenteltvízzel meghintette, majd krizmával megkente a falakat. Az oltárba Boldog Brenner János ereklyéje került.