Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megelevenedik egy hitvalló élet - A Brenner film forgatása Szombathelyen

filmforgatas-6Szombathelyen folytatódik a Boldog Brenner János életéről szóló filmsorozat forgatása. A temetési jelenetet április 9-én rögzítették a szalézi templomban, ott ahol 1957. december 18-án a valóságban is megtörtént mindez. 

filmforgatas-2Nagyon sokan gyűltek össze 1957-ben, hogy részt vegyenek János temetésén, mondta a megjelentek előtt mondott rövid köszöntőjében Brenner József atya. A család és a hívek nagyon sokat vártak, hogy meghozzák János atya koporsóját és amikor kinyílt az ajtó és hozták a koporsót a nép feljajdult, idézte fel az eseményeket Brenner atya. Hozzátette: a holttestet nem engedték megnézni, a szülei János atya arcát sem nézhették meg. Pedig még Jézust is anyja ölébe helyezték miután levették a keresztről. Ők nem engedték meg ezt, mert akkor kiderült volna az igazság. Brenner atya felidézte, hogy szüleitől kapott táviratot János testvére haláláról. Nem értette mindez hogyan történhetett, a postán azonban, ahonnan telefonálni akart Szombathelyre, már azt mondták: meggyilkolták a testvérét. János atya jelmondtatát idézte: az Istent szeretőknek minden a javukra válik.

filmforgatas-9Neki evilágban biztosan a javára vált, de a halálában is, hiszen az Egyház őt a boldogok sorába emelte. Székely János megyéspüspök Szent II. János Pál pápát idézte aki azt mondta: a Szombathelyi Egyházmegye a szentek és vértanúk földje. Sugárzó, tiszta, boldog arc tekint ránk Brenner János fényképeiről. Mi lehetett ennek a titka? - tette fel a kérdést. Egyrészt a nagyszerű, hívő család, és az Istennek, a hivatásának mondott nagylelkű igen.

filmforgatas-24P. Csány Péter a szalézi templom plébánosa köszöntőjében kiemelte: bár Brenner János mindössze 26 éve élt, mégis teljes volt az élete. Azért lehetett ez így, mert a Mesterére hagytakozott. Remélem, hogy a forgatás, János atya halálának és életének is felelevenítése megerősít minket, hogy mi is teljes életet éljünk - mondta Csány Péter.

filmforgatas-34Bodorkós Imre, szentgotthárdi plébános felidézte egy emlékét, amikor egy helybeli, mint szemtanú elkísérte őt arra helyre ahol János atya holttestét megtalálták. Azon a helyen különleges módon is meglehet tapasztalni mindazt amit ő szavak nélkül átakar nekünk adni. Kiemelte: Szentgotthárdon ma is él az emléke János atyának. Sokan mesélik azokat a családi történeteket, amelyeket a nagyszülők, szülők vagy saját maguk, akkor még mint gyermekek átéltek János atya mellett hittanosként, ministránsként. Megemlítette a szentgotthárdi gyerekek élményeit, akik nagy örömmel vettek részt a forgatáson statisztaként. Néhányan megjegyezték: olyan volt mintha János atya ott lett volna közöttünk.

filmforgatas-43Mi Brenner János életének üzenete? A bátorság - mondta Járfás Ádám az egyházmegye papnövendéke megszólalásában. Sokan érkeztek a felhívásra, hogy statisztaként segítsék a film elkészültét. Idősek, fiatalok ott ültek a padokban és figyelték az előkészületeket, várták a rendezői vezényszót: Felvétel! Bár mondani nem kellett semmit, a megkérdezett szombathelyiek azért így is izgultak. Érdekes egy filmben szerepelni, jó látni hogyan zajlik egy forgatás, mondta a martinus.hu-nak egy szereplő. A film jeleneteinek felvétele folytatódik, bemutató decemberben.