Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Meglátom-e Isten tervét a magam kapcsán? - Püspöki szentmise volt a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

001-2Ismét püspöki szentmisét tartottunk a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium kápolnájában március 30-án, szerdán este. Régi hagyományunk tért vissza a járványos idők után: jelesül, hogy a megyésfőpásztor a nagyböjtben eljön a szakkollégiumunkba és a mi kis „kolikápolnánkban” mutatja be a legszentebb áldozatot.

Székely János püspök úr celebrálásában, Köbli Tamás atya, szakkollégiumunk20220330-201557 spirituálisa koncelebrálásában és a szakkollégium ének- és zenekara közreműködésében megvalósuló szentmisére zsúfolásig megtelt a kis kápolnánk.

Mi, szakkollégisták szeretjük a kolikápolnánkat. Egykori szakkollégistáink által készített stációk és Szűz Mária festmény díszíti a falakat valamint egy nagy feszület, amelyet korábbi szakkollégiumi lelkészünktől kaptunk. Szerény bútorzat, sok szék és az állandóan világító örökmécses. Ez a csendes kápolnánk az, ahol a lélek is nyugalmat talál és az állandóan jelenlévő Oltáriszentség is folyamatosan vár.

20220330-200044Ezen az estén imával és énekkel telt meg a helységünk. Püspök úr a fiatalság köszöntésekor rávilágított: a fiatalság egyik nagy kérdése, hogy felismerjük-e Isten tervét a magunk tervében? Vajon az énnel kezdődő mondataink mellett vagy helyett meglátjuk-e a Teremtő jóságos szándékát életünkkel kapcsolatosan.

Különösen fontos a szeretet megélése – folytatta tanítását a főpásztor. Három oldalát mutatta be Isten szeretetének.

Az első, hogy töltsük meg szívünket csordulásig szeretettel. Csak akkor tudunk másnak20220330-204941 adni szeretetet, ha mi magunk is feltöltekeztünk a felülről jövő szeretettel.

A második, hogy tanuljunk meg más szemmel – a szeretet szemével is látni. Ne mindig a csillogás utáni vágy indítson el minket, hanem érezzük meg másokban a valódi belső értékeket is.

Harmadszor pedig a szeretetet állandóan gyakorolni kell. Gyakorlás nélkül semmilyen tevékenység nem lehet magas szintű. Nem feltétlen óriási tettekre van szükség, hanem az apró kis tettekre, amiket átjár az önzetlen szeretet.

A szentmisében imádkoztunk az ukrajnai háború szenvedőiért is.

szakkollégium