Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Az Úristen az X-re játszik!” – Pindroch Csaba színművész volt a Festék vendége

img-20220408-190644A nagy népszerűségnek örvendő Ferences esték előadás-sorozat tavaszi évadának a „Misztérium” a témája. Minden hónapban más-más meghívott előadó különböző megvilágításból járja körbe a „Misztérium” gondolatkörét. 2022. április 8-án Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész tanúságtételét hallhatta a közönség a szombathelyi ferences templomban.

Az előadás előtt Ferenc atya idézte fel Csaba diákkori éveit, ugyanis középiskolai éveit az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban töltötte, ahol Ferenc atya az orosz nyelvet tanította neki. Mint kiderült, tulajdonképpen hozzá köthető az is, hogy aztán végül színész lett belőle, hiszen az egyik évben Ferenc atya a pásztor szerepét osztotta Csabának a betlehemes játékban, ami ugyan nem a főszerep volt, de ő azt csinált belőle. Ott érezte meg életében először, milyen boldogság az, amikor háromszáz ember nevet valakin.
Akkor döntötte el, hogy színész lesz.
Tanúságtételében azokról a pillanatokról, történésekről mesélt, amelyek istenhitébenimg-20220408-190536 erősítették meg őt. A változás pillanata az életében huszonöt éves korában következett be: egyik éjjel a kisszobában, ahol lakott, épp az egyik szerepét elemezte, és egyszer csak rápillantott a falra, ahol nagymamája emlékére egy feszület lógott. Meglátta ezt a corpust, Jézus testét és „leszakadt” róla minden, rájött, hogy mindegy, mivel mocskolták be ezt a történetet, mert Jézus értünk halt meg és Ő maga a szeretet. Onnantól kezdve lenyugodott, megnyugodott.
Mint mondta, élete legnagyobb sikerének tartja a tanúságtételeit, beleértve az összes színházi sikerét is. Egy alkalommal, úgy tizenöt évvel ezelőtt, egykori ferences diáktársa, Béres Gábor, ma görögkatolikus lelkész, kérte fel, hogy Máriapócson tartson előadást a ministránsoknak. Az olyan jól sikerült, annyit kapott vissza tőle, hogy azóta már számostanúságtételen van túl. img-20220408-190629A legnagyobb sikerének azt tartja, amikor Veresegyházán ezernégyszáz ember előtt eljátszott egy nagy főszerepet, majd a végén odament hozzá egy
tizenhat éves fiú és azt mondta neki, látta a Panama-napi (a 2019-es ifjúsági világtalálkozó
hazai kísérőrendezvénye) előadását és azóta tudja, hogy van Isten.
Pindroch Csaba úgy fogalmazott, tanúságtételeinek a lényege az, hogy amikor beszél, igazából ahhoz az emberhez szól, akinek nagyon komoly kérdései, kétségei vannak, vagy talán még hite sincs, csak keresi, mint amilyen ő maga is volt.