Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gondolatok Húsvét Vigiliájára - Dr. Takács Gyula atyától

nagyszombat-husveti-vigilia-2022„Legyetek húsvétok, legyetek feltámadás, legyetek élet, legyetek szeretet.
És ha szeretet vagytok, akkor feltámadt a szeretet bennetek, akkor él, él tetteitekben és életetekben Krisztus, a Feltámadott, aki felett a halálnak nincs hatalma többet, aki mindig ugyanaz, ugyanaz tegnap, ma és mindörökre, aki a Szeretet, aki az Élet, aki az Ünnep.”

Nagyszombat – Húsvéti vigília (Ter 1,1-2,2; Ter 22,1-18; Kiv 14,15-15,1; Róm 6,3-11; Lk 24,1-12)
A Szeretet támadt fel.
A Szeretet, aki ugyanaz, ugyanaz tegnap, ugyanaz ma, és ugyanaz mindörökre.
A Szeretet támadt fel, aki mindörökké élet. Élet a kereszten, és a halálban dicsőséges.
Igen, Ő függött ég és föld között nagypénteken, a Szeretet, és tündöklött az Ő tekintete, mert a Szeretet szép, a Szeretet olyan, amilyen a kinyílott virág, érinthetetlen és megtörhetetlen, egészen ép és tökéletes.
Ő függött a kereszten, és odaadta önmagát. Szeretet volt – mindössze ennyi.
Odaadta önmagát, odaadta az Atyának, mert úgy szerette az Atyát, hogy a halálig, hogy mindhalálig, hogy a kereszthalálig szerette Őt.
Mert úgy szerette az Atyát, hogy szeretetének nem talált határt, csak ment, ment az Atyához, és bement az Égbe, és ott van már az Atya ölében, Ő függött a kereszten, az Atya ölében született örök Egyszülött.
És odaadta önmagát értünk, bennünket szeretett.
Kitárta karját, és átölelt mindeneket, minden embert.
Téged szeretett Krisztus a kereszten, és tündökölt a Szeretet, ragyogott és fénylett.
És Ő, aki Szeretet volt a halálban, Ő támadt fel húsvét hajnalán.
Szeretet maradt és Élet, mert a Szeretet felett a halálnak hatalma nincsen, a Szeretet önmaga maradt, kiáradó, mint a forrás, és nem lehetett bezárni Őt. 
Vajon ki állhatna ellen az Ő hatalmának?
Ó Szeretet, akié, a Tied minden erő, akié, Te vagy a Dicsőséges, vajon ki tudna meggátolni Téged önmagad hatalmában, hogy Szeretet maradj, hogy kiáradj reánk?
Jöttél tehát a halálból, jöttél és ragyogtál, és itt maradtál közöttünk, minden nap velünk vagy.
Itt vagy szívünk ajtajánál és zörgetsz, és Te nyitod ki a mi szívünk zárjait, és itt laksz a szívünkben, ragyogsz bennünk, Te vagy bennünk minden öröm, és Te vagy a mi Békénk, Te vagy az Élet minekünk.
Feltámadt, velünk van minden nap, és felment az Égbe, és ott van az Atyánál, abban az örök, szüntelen égő Lángban, aki az Isten, a Szeretet lobogásában mindörökre.
Kedves hívek, húsvét van, feltámadás: a Szeretet feltámadása.
Az Életet ünnepeljük, az Életet, a Szeretetet, azt ünnepeljük, hogy a Szeretet Élet és legyőzhetetlen, azt ünnepeljük, hogy a Szeretet önmaga maradt, azt ünnepeljük, hogy a Szeretet ajándékozás, csak adja, csak árasztja önmagát, mint a virág, amilyen az illat.
Húsvét van, feltámadás. De tudjuk-e azt, hogy bennünk támadt fel?
Tudjuk-e azt, hogy mi vagyunk az ünnep, a mi életünk, a aprócska tetteink, a szereteteink morzsái. 
Bennünk támadt fel, mi vagyunk a Ragyogás, az Ő Fénye.
Mibennünk vett lakást, a mi kezünk mozdulataiban, a szavainkba költözött bele, a szívünk érzéseibe.
Bennünk él, bennünk uralkodik, bennünk, a mi szereteteinkben.
Minden kicsi jóban, minden szelídben és minden békében, minden irgalomban és minden türelemben Ő van itt, Ő él, Ő támadt fel.
Tudjuk-e, hogy ilyenkor mindig húsvét van, mindig ünnep, nemcsak ezen az estén.
Ma ünnepelünk, igen, és szép ez az ünnep, és fontos, de ennél az esténél egyetlenegy szelíd szó megmérhetetlenül tündöklőbb ünnep, egyetlenegy, kicsiny észrevétlen szeretet, egyetlenegy áldozat, és mennyi ég, mennyi lobog ebben a sötét világban, ó mennyi fényt áraszt! 
Ezek a fények az igazi húsvétok.
Legyetek ünnep, kedves testvéreim, legyetek feltámadás, legyetek a Szeretetnek, az Egyetlennek edényei, legyetek fények ebben a világban, a kicsik, az aprók, az észrevétlenek, a mindig ugyanazok, az állhatatosak.
Nagy csodák ezek, az égig érnek, és átalakítják a világot.
Ahol harag volt, ott eztán türelem van, ahol gyűlölet, ott megbocsátás lakik, ahol közömbösség volt, ott figyelem születik meg, és tündöklik, ragyog a fény, feltámadás van megint, megint húsvét! A te életed ez, a te mindennapjaid.
Legyetek húsvétok, legyetek feltámadás, legyetek élet, legyetek szeretet.
És ha szeretet vagytok, akkor feltámadt a szeretet bennetek, akkor él, él tetteitekben és életetekben Krisztus, a Feltámadott, aki felett a halálnak nincs hatalma többet, aki mindig ugyanaz, ugyanaz tegnap, ma és mindörökre, aki a Szeretet, aki az Élet, aki az Ünnep.
Ámen.

2022. április 16.

Takács Gyula plébános atya