Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mindszenty előadás a Don Bosco-ban

mindszentyAz édesanya című színdarabot láthatták 8-10. évfolyamos diákjaink nagykedden a Don Bosco Művelődési Házban.  Az előadást Merkli Ferenc, vasszécsenyi plébános álmodta meg színpadra, a plébánia amatőr színjátszói pedig 30. alkalommal mutatták be. A színdarab három felvonásban vette végig Mindszenty atya életének legfontosabb állomásait.

Hatalmas tapsot kapott a színjátszótársulat legidősebb tagja, aki 80 éves és Merkli Ferenc plébános sekrestyése. A fotókon is jól látható a hasonlóság Mindszenty bíboros és Máté bácsimindszenty2 között.

Az egyszerű díszletek között bemutatott előadás Mindszenty születésétől fogva egészen édesanyja haláláig halad végig életének főbb mozzanatain. Gyermekkorában édesanyja sokat mesélt a szentek életéről, amelyek a későbbiekben nagy hatást gyakoroltak arra az elhatározására, hogy pap lesz. Az előadás második felvonásában a papi hivatástól egészen a bíborosi rangig való útja jelenik meg, míg a harmadik felvonás a szenvedéseiről szól. Ebben a részben a nyilas hatalomra kerülést követő kínzások, koholt vádak beismerésének módszerei és bebörtönzése kerül előtérbe. Ebben a felvonásban a korszak egyik kihallgató tisztjének szerepét maga Merkli Ferenc atya alakította, de a deszkákon feltűnt iskolánk tanára is, Turbók Ernő tanár úr!

Köszönjük, hogy láthattuk ezt az előadást!

 

Forrás: Brenner Iskola