Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Életöröm” címmel kiállítás nyílik

eletoromAz alapításának 25. évfordulóját ünneplő Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti és Gyűjteményi Alapítvány (Nyőgér) és a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár (Szombathely) tisztelettel és szeretettel meghívja Önt 2022. május 17-én, 17.00 órára a könyvtár (Dr. Antall J. tér 1.)földszinti előadótermébe, „Életöröm”  válogatás dr.Lenarsich Imre (1882-1966) nyőgéri esperesplébános felvételeiből című vándorkiállítás megnyitójára, majd ezt követően, Márfi Gyula – „Jegyzetek az iszlámról – keresztény szemmel” című kötetének bemutatójára. A tárlatot megnyitja a könyv szerzője: Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek
A kiállítás 2022. június 4-ig megtekinthető.
„ Ne akard az egész világot lefényképezni! Csak egy kis részletét: a legszebbet!” (Dr. Lenarsich Imre)

Alapítványunk névadójának fotóiból rendezett vándorkiállítást 2018-ban indítottuk útjára. Abban az évben Sárváron, a Nádasdy Ferenc Múzeumban került sor „Édes évek hol vagytok ma már” – válogatás dr. Lenarsich Imre (1882-1966) nyőgéri esperesplébános felvételeiből – című kiállítás megnyitójára, majd azt követően „Európa jövője és a migráció” című előadásra a Városháza nagytermében. A tárlatot megnyitotta és az előadást tartotta: dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolita. A kiállítási anyag (fotók) további más helyszínen történő bemutatására a szándék és a fogadási készség is megvolt, megvan, azt a világjárvány korlátozta.
„Örömünkre szolgálna, ha a vándorkiállítás Győrben is megrendezésre kerülne. Szívesen részt veszek a megnyitón...” dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
„Engedje meg, hogy ezúton is támogatásomról biztosítsam a magam és a Főkonzulátus részéről, kiállításuk Lendván történő bemutatásához.”Máthé László Eduárd főkonzul, Magyarország Főkonzulátusa, Lendva.
A vándorkiállítás 2022-ben, május 17 és június 4 között Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár földszinti kiállítótermében lesz látható. Excellenciás és Főtisztelendő dr. Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek nyitja meg. A kiállítás megnyitót könyvbemutatóval kötjük egybe. Márfi Érsek Atya tavaly nyáron megjelent, azóta angol nyelven is kiadott, „Jegyzetek az iszlámról – keresztény szemmel” című kötetének Vas megyei, szombathelyi bemutatóját tartjuk egyidejűleg.
A tárlat, az „Életöröm” címet kapta. Ez, dr. Lenarsich Imre egyik fotójának címe, mellyel több korabeli fényképművészeti kiállításon szerepelt, sikerrel. Közülük említésre érdemes a Budapesten, 1942-ben megrendezett Nemzeti Művészi Fényképkiállítás, vagy a 40 éves Jubiláris Művészi Fényképkiállítás (Sopron, 1942). Ez utóbbi kiállításon a nyőgéri plébánost ezüstéremmel díjazták. Mivel aranyérmet nem adtak ki, az ezüst számított a legrangosabb elismerésnek.
Több mint 20 évvel ezelőtt, amikor a kiállítás címadójául szolgáló képet először láttam, első
ránézésre, első gondolatom az volt, amit hamvazó szerdán a szertartást végző pap mond, miközben az előzetesen megáldott hamuval keresztet rajzol az ember homlokára: „Emlékezz ember, porból lettél, porrá leszel.” Lenarsich Imre azonban egészen más szemszögből – más szemüvegen át – nézte saját fotóját. Az önfeledten játszó, a világ dolgairól mit sem sejtő gyerek Életöröm-ét látta rajta, – miközben dúlt a második
világháború...
E gondolatokkal ajánlom szíves figyelmükbe Nyőgér máig egyik legnevesebb, legismertebb hajdani lakójának művészi fotóiból rendezett vándorkiállítást, és a vele egybekötött „Érseki könyv” bemutatóját.
Szabó Csaba kuratóriumi elnök, múzeumi gyűjteménykezelő