Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lélekfesztivál – Pünkösdi nagyrendezvényre készülnek Szombathelyen

lelekfesztivalPünkösd alkalmával nagyszabású ifjúsági fesztivált szerveznek Szombathelyen június 3. és 5. között. Tömő Jánostól, a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági pasztorációs munkatársától, a program kezdeményezőjétől érdeklődtünk az esemény részleteiről. (www.magyarkurir.hu)

– Ki vagy mi inspirálta a Lélekfesztivál ötletét?

– Onnan kezdeném, hogy Székely János megyéspüspök már korábban kezdeményezte, hogy szervezzünk egy nagyrendezvényt Szombathelyen. Miután megfelelő tapasztalatokat szereztem két hasonló léptékű program szervezésében, kollégáimmal nekivágtam a pünkösdi fesztivál megvalósításának.

– Miért éppen a pünkösdi időszakra esett a választás?

– Egy olyan rendezvényt terveztünk, amelyen fiatalosan ünnepelhetjük és kérhetjük a Szentlélek kiáradását.

Külföldi példát vettünk alapul. Húsz évvel ezelőtt indult Salzburgban a Loretto közösség szervezésében egy pünkösdi fesztivál, amelynek három napján az utóbbi években már 8–10 ezer fiatal vett részt, a városból és a környező egyházmegyékből.

Tavaly a Covid-járvány miatt csak szűk körben szervezték meg a programot, azután a főszervező úgy döntött, a jövőben több osztrák, illetve német nagyvárosban (Graz, Klagenfurt, München, Innsbruck stb.) rendezik meg a fesztivált kisebb létszámú közönséggel.

A Loretto közösség tagjaként ismertem meg ezt a kezdeményezést, és ez a modell is inspirált minket, hogy belevágjunk a szervezésbe.

Egyébként a pünkösd olyan időszak, amelynek kevésbé alakult ki az ünnepköre, nem annyira „foglalt”, mint a húsvét vagy a karácsony, lehet tömegrendezvényt szervezni, s mi ebben megláttuk a lehetőséget, hogy a hívőket és a keresőket is meghívjuk.

– A célközönség a fiatal korosztály?

– Nem csak a fiatalok. Tapasztalatom szerint egy ifjúsági program akkor jó, ha legalább annyi felnőtt jelen van, mint fiatal. Jó, ha több generáció együtt lehet. A felnőttek jelenléte motiváló erő a fiatalabbak számára.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a szervező partnerünk, a Lelkes Napok csapata a Katolikus Karizmatikus Megújulás ifjúsági tagozata, amely országos hálózattal rendelkezik és sokakat képes megszólítani.

– Melyek lesznek a háromnapos fesztivál főbb programjai, kik lesznek az előadók?

– A péntek este felekezetközi programot kínál, olyan tanúságtétellel, amely megszólító erejű mindenki számára. A közönség megismerhet egy új arcot is: Melega Juli fiatal énekes előadó, akinek a tavaly készült Pünkösd című dalát 24 ezren lájkolták a YouTube-on.

A többi előadót talán nem is kell bemutatnom. Székely János püspök úr országosan is ismert, Pintér Béla zenéjét rengetegen szeretik, csakúgy, mint Csiszér Lászlóét, és Lackfi János költő sem lesz ismeretlen azoknak, akik eljönnek Szombathelyre, valamint úgy tudom, Tapolyai Emőke keresztény szemléletű pszichológus előadásait is sokan hallgatták már akár személyesen, akár a neten.

A szombat estére egy különleges programmal is készülünk, afterpartyt szervezünk, bulizósabb hangulatban, kísérleti jelleggel.

Nem lesz kötelező a tánc, lehet, hogy csak a beszélgetés mellett szól majd a zene, de az is megtörténhet, hogy nagy buli kerekedik az egészből, természetesen kulturált, mégis kötetlenebb, lazább formában.

Az előadók közül külön említem még meg Gájer Lászlót, aki a fiatalok nyelvén is értő pap, ugyanakkor tudományos szempontból is felkészült, teológiailag képzett, egyetemi oktató.

– Hogyan lehet jelentkezni a Lélekfesztiválra?

– Javaslom, hogy aki szeretne eljönni, regisztráljon. Az előzetes regisztráció már elindult a lelekfesztival.martinus.hu és a https://www.facebook.com/lelekfesztival oldalon.

18 év alatt a részvétel ingyenes, a szállás a rendezvény helyszínén szintén ingyenes (polifoam és hálózsák szükséges), étkezési lehetőségekről pedig a honlapon lehet tájékozódni.

Szeretettel várunk mindenkit az ország minden tájáról!

Szerző: Körössy László

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír