Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Flórián fogadalmi ünnep a Székesegyházban

0012Minden évben Szent Flórián napjához közel eső vasárnap a Székesegyházban fogadalmi gyertyafelajánlást tartanak a Tanácsadó Testületek tagjai, a város vezetése és a Katasztrófavédelem képviselői jelenlétével. Az idei évben a környékbeli falvak Önkéntes Tűzoltóegyleteinek a képviselői is részt vettek a fogadalmi szentmisén.

Ekkor emlékeznek arra a nagy tűzvészre ami pusztított városunkban és amikor a város lakói kérték Szent Flóriánnak a tűzoltók védőszentjének segítségét, hogy szünjön meg a tűz Szombathelyen.

Szombathelyt történelme során több tűzvész pusztította: valamikor az 1500-as években, 1632-ben és0017 1637-ben, 1716-ban és 1740-ben is leégett a város.

A ma is szokásos Szent Flórián napi fogadalmi szentmise megtartását az 1644. május 4-i Közgyűlés fogadta el, az idei évben május 8-án vasárnap imádkoztak Szent Flórián közbenjárásáért..

Szombathelyen 1872. szeptember 16-án született döntés az Önkéntes Tűzoltóegylet felállításáról, amelynek tagságát a város fiatal férfi polgárai adták. A megalakult Önkéntes Tűzoltóegylet tényleges működésének megkezdésével megszűnt a céhek tűzoltási kötelezettsége. Szombathely városának egyik legrégebbi intézménye a tűzoltóság.