Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Roma képzőművészek kiállítása Szombathelyen

roma-kepzomuvesze-tarlataRoma képzőművészek szakrális alkotásaiból nyílt tárlat Szombathelyen a Sportházban május 4-én.

roma-kepzomuvesze-tarlata-25Székely János megyéspüspök is megosztotta gondolatait a roma emberekkel kapcsolatban szerzett tapasztalatairól, hitükről. Kevés olyan nép van amelyik Himnusza Istenhez kiállt, kezdte beszédét a megyéspüspök miután cigány nyelven is köszöntötte a roma származású alkotókat, megjelenteket. A magyar mellett ilyen a romák Magyarországon használt Himnusza is: Isten, könyörülj meg nékünk, Ne szenvedjen tovább népünk. Talán azért is van ez mert a magyar nép is sok szenvedésen ment keresztül, akárcsak cigány testvéreink. Fájdalmakkal és kincsekkel teli a nép története. A romák sok szempontból a gyökereiket elveszítették, de így közelebb vannak az éghez. Sok olyan cigány embert ismerek, akiknek szíve közel van Istenhez, mondta Székely János. A roma emberek házában sok szentkép van, előttük megállnak, szívből imádkoznak. Sokak szerint az, hogy cigányok élnek Magyarországon mint testvéreink ez gond, de szerintem ez inkább lehetőség. Tanulhatnánk családszeretet, ünnepelni tudást, a zenéhez, tánchoz való érzékenységet és Istenközelséget, hitet, mondta Székely János. Van szakralitás a roma emberek szívében.

roma-kepzomuvesze-tarlata-3Örülnék ha lenne hazánkban méltó és gyönyörű cigány múzeum, ahol pl. ezek a képek is láthatók lennének. Örülnék ha lenne olyan köztér, ahol megjelenne a cigány zászló. Örülnék ha lennének olyan helyek ahol cigány zene szól. Örülnék ha minden évben egy-két alkalommal az iskolákban a roma diákok bemutathatnák kincseiket, kultúrájukat, zenéjüket. Örülnék ha a befogadásnak sok ilyen gesztusa megszületne Magyarországon, mondta Székely János.

A kiállításon Balogh Tibor, grafikus, Bari Janó, festőművész, Bódi Barbara, festőművész, Horváth János, festőművész, Ferkovics József, festőművész, Kunhegyesi Ferenc, festőművész, Váradi Gábor, festőművész alkotásai láthatók egészen május 19-ig.