Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsú Hagyároson

img-20220515-113422Május 15-én, vasárnap délelőtt  szentmisével ünnepelték meg Hagyárosböröndön a hagyárosi településrész búcsúját a régi haranglábnál, a Damjanich János  utcában, ahol évente csak  egyszer, ezen búcsúi alkalommal van szentmise, jó idő esetén. 

img-20220515-113417A labdarózsákkal, és más virágokkal szépen feldíszített harangláb előtt Farkas László bagodi plébános bevezetőjében elmondta: idén ünnepeljük a két szomszédos kis község, Hagyáros és Börönd egyesítésének 80. évfordulóját, melyre 1942. februárjában  került sor, bár a rendelkezés teljesen csak a következő évben lépett hatályba. Ettől kezdve vált hivatalossá a ma is használt Hagyárosbörönd elnevezés.

A plébános prédikációjában János evangéliumához kapcsolódva szólt arról, hogy Jézus az utolsó vacsorán az egymás iránti szeretetre biztatta tanítványait, mondván: nincs  nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Jézus azért ment fel a mennybe, hogy ott helyet készítsen mindazoknak, akik hisznek benne. Érdekes  véletlen / ? / volt, hogy a szentbeszédet röviden meg is kellett szakítani, mert déli 12 órakor a torony harangja  éppen  a beszéd  kellős közepén szólalt meg a hívek feje felett, de a plébános ezt  nem zavaró, hanem inkább  pozitív dolognak  vélte, hisz még a harangszó is az a túlvilágról általa elmondott gondolatokat nyomatékosította! 

Végül a két község egyesítésére való megemlékezésként elhangzott Váci Mihály: Gyalog szerettem volna jönni c.költeménye.

Szöveg: Ács László – Fotó: Tompa Ágnes