Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Turba 150 Emlékév – Konferencia – Megemlékezés

received-1030207285040688A hétvégén került sor Szombathelyen és Zalaegerszegen az emlékév keretében a Szent György Lovagrend és a Vitézi Rend által tartott megemlékezésekre és a császári és királyi 83. gyalogezred megalakulásának 140. évfordulóján rendezett konferenciára Szombathelyen.

Az olasz Hegyivadászok Országos Szervezetének Trevisoi Szekciójából alpinik, valamint hagyományőrzők érkezetek, akik a zalaegerszegi hősi temetőben emlékeztek meg elhunyt hőseikről.

Szombat délután Szombathelyen a Katonatörténeti Kiállítás adott helyt a császári és királyi 83. gyalogezredről tartott konferenciának. A konferenciát a Vitézi Rend részéről vitéz lovag Kovács Jenő törzskapitány levezető elnök és Fülöp András hadszíntérkutató az emlékév főszervezője vezette fel.

Az elhangzott előadások és előadóik: Dr. Cristian Patres történész Olaszországból: Piave 1918, száz évvel később; Tóth Róbert történész a 83-as gyalogezred törtenete és harcai 1916-ig, Wolfgang Wildberger ezredes Ausztriából: A batkowi csata története; Hegedűs Elemér nyá. alezredes: A gyalogezred Mária-Terézia - rendes vitézei.

Az eseményen jelen volt az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka Sásdi Imre alezredes, és a MH 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda részéről Dévényi György főhadnagy.

Konferenciát követően Wolfgang Wildberger és Frauer Ludwig ezredesekkel az olasz vendégek  Pinkafőn /Pinkafeld/ tekintették meg a császári és királyi 83. gyalogezred emlékművét.

Vasárnap délelőtt Szombathely Megyei Jogú Város által rendezett megemlékezésen, majdreceived-512213957267395 pedig a császári és királyi 83. és 106. gyalogezred emlékműve előtt tisztelegtek hagyományőrzők, alpinik, valamint az emlékévben együttműködő szervezetek.

A megemlékezésen és koszorúzáson jelen volt az MH 17. Hadkiegészítő és Toborzó iroda vezetője Babos Sándor őrnagy, közreműködött az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj.

Az olasz nyelvű tolmácsolásban Óra Krisztián atya segítette a szombati zalaegerszegi események, illetve a szombathelyi konferencia lebonyolítását.

Szöveg: Fülöp András

Fotó: Kondor Mónika