Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Isten vágyott az emberrel való találkozásra - Úrnapja Szombathelyen

urnapja-160Úrnapja délelőtt a szombathelyi Székesegyházban gyűltek össze a városi plébániák hívei, hogy Székely János megyéspüspökkel együtt ünnepeljék Krisztus Szent Testét és Szent Vérét. 

urnapja-43Az olvasmányban Melkizedek áldozatáról hallottunk, aki kenyeret és bort ajánlott fel Istennek. Előképe ez az Eucharisztiának. Az Úristen kezdettől fogva készítette elő ezt a hatalmas titkot. Vágyott rá, kezdte szentbeszédét Székely János megyéspüspök. Ez volt az egész teremtés célja, hogy egy lehessen velünk. Szeretetből alkotott velünk. Ezt jelezte a sínai szövetségkötéskor is vagy Izajás próféta által.

Az Úristen vágyott arra, hogy egy asztalhoz üljön az emberrel, hogy nekünk adja magát. Ahogy Jézus mondja: vágytam rá, hogy elköltsem veletek ezt a lakomát, mielőtt áldozatul adom magam.

Az ajtóban állok és kopogok, mondja Jézus. Aki ajtót nyit ahhoz bemegyek, vele étkezem. Hányszor az ember süket és vak, nem hallja meg Isten kopogását, a lakomára nem jövünk el. Sokan egész életükben nem hallják meg Isten kopogtatását, mondta Székely János.  

urnapja-64Az Eucharisztiát úgy nevezte az első keresztény közösség, hogy szimbólum, azaz csodálatos jel, összetett dolog. Van egy látható jel és egy láthatlan valóság amit jelképeznek. Az Eucharisztia nem természetes jel, nem egyezményes jel. Ezek a valóságos jelek, amelyek nem csak jelzik, hanem hordozzák is amit jeleznek. Ezt nem mi emberek hozzuk létre, hanem Isten hozta létre, ahogy beleégett a világba. Ennek első hatalmas jele a Biblia, amikor Isten emberi hangszálakon, nyelven, később próféták által megszólalt. A leghatalmasabb jele Isten megjelenésének maga Jézus, akiben Ő testet öltött. Ő az első, az ősszentség, ahogy a teológia mondja. Valóságos ember, akiben a Teremtő szólalt meg és ajándékozta magát a világnak. 

urnapja-118Jézus nem úgy szólt mint egy bölcs, hanem azt kérte mindenkitől: Őt kövessék. Benne az élő Isten lépet a világba. Testet öltött, önmagát ajándékozta nekünk. Nem csak rövid időre jött, hanem közöttünk maradt. Az Egyház nem csak emberi intézmény, hanem az Ő valóságos teste, amiben ő lakik, amit a Szentlélek tölt el.  

A napunk legjobb része amikor az Élő Istennel találkozhatunk: vajon felfogjuk-e ezt a titkot és eljövünk-e a vele való találkozásra, tette fel a kérdést Székely János.  

Dr. Székely János megyéspüspö szentbeszéde meghallgatható itt.

A szentmise végén körmenetbe vitték az Oltáriszentséget a templomban és a téren felállított és feldíszített oltárokhoz és sátrakhoz.