Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hitoktatók Te Deum szentmiséje és az egyházmegyei hittanverseny díjátadója

dsc-7337Év végi hálaadó szentmisére, Te Deum-ra gyűltek össze a Szombathelyi Egyházmegye hitoktatói 2022. június 17-én, pénteken délelőtt Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában.

A szentmise főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök atya volt, aki szentbeszédében a határtalan szeretetre, határaink feszegetésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A hitoktatóknak – ahogy minden Krisztus-követő embernek – át kell lépniükdsc-7316 saját határaikat, meg kell tanulniuk határtalanul szeretni, határtalanul megbocsátani, határtalanul hinni még a leglehetetlenebb helyzetekben is. Szükség van a szeretetnek erre a szent pazarlására, hiszen nem szeret eléggé az, aki nem túlságosan szeret, és nem ad eléggé az, aki csak a feleslegéből ad – mondta Szabolcs püspök atya homíliájában.
A hálaadó szentmise végén került sor az idei évben nyugdíjba vonuló Németh Erika szociális testvér köszöntésére. Köszöntésről volt szó elsősorban, nem búcsúzásról, hiszen Erika testvér tapasztalatára, munkájára, segítségére ezután is számíthat az egyházmegye és a hitoktató kollégák.
dsc-7329A délelőtt a 2021/22-es tanév online hittanversenyében részt vevő gyermekek díjazásával folytatódott. Ezen a napon a zalai régióban élő óvodások és általános iskolások vehették át jutalmukat a kétfordulós versenyben elért teljesítményük alapján a Hitoktatási Iroda vezetőjétől, Pontyos Ildikó szociális testvértől.
A program érdekes beszámolóval ért véget: márciusban három hittanárunk szentföldi zarándoklaton járt, erről tartottak képekkel színesített élménybeszámolót. Jó volt legalább lélekben, gondolatban azokon a helyeken elidőzni kicsit, ahol 2000 évvel ezelőtt Jézus élt, járt.
A Szombathely környéki hittanversenyző gyerekek jutalmazására június 20-án, hétfőn a szombathelyi Székesegyházban került sor, ahová örömünkre sok hittanos diák jött el hitoktatójával vagy szüleivel, bár a nyári szünet már elkezdődött. A díjkiosztó keretében a résztvevők két képes összeállítást is megtekinthettek, amelyek a hittanverseny “Szelfidsc-7342 a szentekkel” és “Szelfi egy atyával” című feladatai alapján készültek. A díjakat Rácz Ágoston diakónus adta át, aki a hittanverseny 2. fordulójában maga is „feladat volt”, és akit 2022. június 25-én, szombaton szentel pappá Dr. Székely János püspök atya.
Ebben az évben hittanversenyünk különlegessége és örömteli eredménye volt az is, hogy más egyházmegyékből – sőt egy pozsonyi óvodás kislány személyében még más országból – is voltak vállalkozó szellemű résztvevők. Közülük egy 6. osztályos lány a győri egyházmegyéből nagy örömünkre személyesen meg is jelent és átvette jutalmát a szombathelyi díjátadáson. Postai úton a többieknek is eljuttatjuk a megérdemelt okleveleket és ajándékokat.
Hálával az elmúlt tanév kegyelmeiért – kérjük Istent, hogy tegye gyümölcsözővé a hitoktatók szolgálatát a rájuk bízott gyermekek és családjaik életében!