Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

EKE konferencia Pannonhalmán

EKE KonferenciaA pandémia miatt két egymást követő évben is elmaradt az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének éves konferenciája. Az idén végre sor kerülhetett a személyes találkozóra, melynek ez alkalommal a Pannonhalmi Főapátság adott otthont június 27-29. között. Az egyesülésnek a szombathelyi egyházmegyei könyvtár is tagja, így munkatársai is részt vettek a három napos tanácskozáson. Az eseményen egyúttal tisztújítás is történt, a szavazattal rendelkező tagkönyvtárak az elnökséget, kamarást és a felügyelő bizottság tagjait nyílt szavazással, az elnököt pedig titkos szavazással választották meg. A megválasztott tisztviselők megbízatása három évre szól.

EKE KonferenciaAz idei év előadásai a Megújulás a Covid után... a folyamatosan változó világban témáját járták körül. Szóllás Péter, az EMMI Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője a hazai könyvtárügy aktuális helyzetéről, jövőbeni célkitűzéseiről beszélt. Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója beszámolt a nemzeti könyvtári fejlesztésekről, tervekről. Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója bemutatta a Főapátság kulturális küldetését, Ásványi Ilona a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója pedig Az egyházi könyvtárak útkeresése az 1990-es évek második felétől napjainkig címmel tartott előadást. A találkozó harmadik napján egyházi könyvtárak beszámolói hangzottak el, melyekben szó esett az elmúlt időszakban elért sikerekről, eredményekről.

A szakmai délelőttök után változatos programkínálat állt a résztvevők rendelkezésére. Lehetőség nyílt a barokk ebédlő felkeresésére és Hortobágyi T. Cirill főapát úrral való találkozásra. Több orgonán és két helyszínen (bazilika, könyvtár) is gyönyörű zenei élményben, orgonakoncertben volt része a vendégeknek Kiss Zsolt orgonaművész, a bazilika karnagya jóvoltából. Forgószínpad szerűen valósult meg a gyűjtemények (könyvtár, levéltár, múzeum) bemutatása, kincseik megismerése. A szervezők fakultatív programokkal is készültek, a következő lehetőségek közül lehetett választani: pincelátogatás borkóstolóval, a Boldogasszony-kápolna és a kripta megtekintése, vagy egyéni séta az arborétumban és a gyógynövénykertben.

Sokszínű, tartalmas szakmai előadások, szívélyes, figyelmes vendéglátás, nagyszerű zenei élmények fémjelezték a konferencia három napját, melyen bejelentették a következő találkozó helyszínét. Jövőre Kecskeméten tartja majd éves közgyűlését az egyesülés.

 

Szöveg: Rónainé Magyar Krisztina