Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Családtábor 2022 Velem 1. nap

csaladtabor-142022. július 5-én megkezdődött az Egyházmegyei Családtábor, amelynek helyszíne Velem, központi témája pedig a szinodalitás. Mintegy 200-an töltenek el együtt néhány napot, hogy e téma mentén közösen gondolkodjanak a családról, kapcsolatukról házastársukkal, gyermekeikkel, szüleikkel. A felnőtteket előadások, a gyermekeket játékos foglalkozások várják a következő napokban, de jut idő kirándulásra, beszélgetésekre is.

csaladtabor-11A tábor a kőszegszerdahelyi templomban szentmisével vette kezdetét. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök - utalva a tábor témájára - kiemelte: az Egyház akkor tud megújulni, erősebbé válni ha több bennünk a szeretet, a kapcsolatok. A szinodalitás a megújulást jelenti az egymás iránti szeretetben. Ugyanúgy mint a házasságban. Az Egyház olyan mint egy nagy család.

csaladtabor-12A házasság egy mély életközösség, ahol kialakul, hogy a másik akarata, öröme, fájdalma az enyém is és fontosabb mint az én akaratom. Az Egyházban is ez játszódik le amikor szinodális egyházzá alakulunk. Meg kell tanulnunk meghallgatni másokat pl. időseket, fiatalokat, szegényeket, az Egyháztól eltávolodottakat, hogy más szemmel is lássuk az életünket. Hálát adunk, hogy Egyház lehetünk. Krisztus szívében, Krisztus titokzatos testében eggyek vagyunk. Imádkozzunk, hogy a tábor is erősítsen ebben minket, mondta a megyéspüspök. A szertartás végén Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök atya is köszöntötte a megjelenteket. A tervek szerint naponta közlünk beszámolókat a táborból, köztük a délelőtti előadásokat is visszahallgathatják majd.