Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Pedagógus lelkigyakorlat a Martineumban

Pedagógus lelkigyakorlat2022. június 27-29. között rendezték meg az idei nyári lelkigyakorlatot a katolikus iskolák pedagógusai számára a Martineum Felnőttképző Akadémián. A 31 résztvevő Celldömölkről, Jánosházáról, Körmendről, Csörötnekről, Sárvárról, Szentgotthárdról és Szombathelyről érkezett. A lelkigyakorlatot Bátor Botond pálos szerzetes vezette.

Pedagógus lelkigyakorlatBotond atya a lelkigyakorlat mottójául az alábbi idézetet választotta Victor Frankltól: " Nem az a fontos, hogy én mit várok az élettől, hanem az élet mit vár tőlem." Elmélkedéseiben olyan igazságokhoz vezetett el bennünket, amelyeket személyes életünkben és pedagógusi hivatásunk gyakorlása során is alkalmazhatunk. Mindannyiunkat lenyűgözött Botond atya műveltsége, humora, közvetlensége, hitelessége és embersége.

Az előadások között lehetőség volt csendben gondolkodni, imádkozni, szentgyónást végezni. A szentmisék, a szentségimádás, a kiscsoportos beszélgetés és a személyes találkozások további segítséget jelentettek, hogy választ találjunk a lelkigyakorlat alatt megfogalmazódott kérdéseinkre. Megismerhettük a pálos rend történetét és a szerzetesrend lelkiségének lényegét is.

Pedagógus lelkigyakorlatA záró beszélgetésen többen a könnyeinkkel küszködtünk, szavakat nehezen találva mondtunk köszönetet, mert a lelkigyakorlat valóban áldás volt, megerősödés az Istenre hagyatkozásban, és lelki feltöltődést jelentett minden résztvevő számára.