Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hely, ahol találkozhatunk Istennel - Megáldották a felújított dukai templomot

templommegaldas-dukan-7-of-162022. július 22-én áldotta meg Székely János megyéspüspök a külsőleg felújított dukai templomot. 

templommegaldas-dukan-10-of-1A Magyar Falu pályázaton elnyert 15 millió forintos támogatási összegből, a hívek anyagi hozzájárulásából került sor a munkálatokra. A legjelentősebb munkák a tetőzet teljes cseréjével jártak: itt a cserepeken kívül a gerendákat is kicserélték. Emellett kijavították a vakolatot és színezték a templom homlokzatát.

templommegaldas-dukan-12-of-16Szentbeszédében Székely János kiemelte: a kicsi település sokmindenkire és sokmindenre büszke lehet. Itt született Dukai-Takács Judit, az első magyar költőnő. Vagy Erdélyi János filmrendező. De a legbüszkébb mégis a templomára lehet a falu. 1948-ban építették az itt élők ősei: a II. világháború utáni éhezésben, szegényégben és akkor amikor a kommunista diktatúra már megmutatta elnyomó hatalmát. Az emberek hittel, bátran templomot építettek. A hitük kincsét őrizni akarták, és továbbadni gyermekeiknek, unokáiknak. Tudták, hogy a templom az a hely, ahol az ember a Teremtőjével találkozhat, aki egyedül képes arra, hogy az ember szívét teljesen betöltse. A templomban az Isten közöttünk lakik, szól hozzánk és a szentségekben belép az életünkben és alakít minket, mondta Székely János. 

A mai napon Szent Mária Magdolnát ünnepeljük, akinek az életét a bűnök és az általa okozott sebek tették tönkre. Élete nagy pillanat az volt amikor Jézussal találkozott: az élete megváltozott, és ő kitartott mellette, még a kereszt alatt is ott volt. És ő volt az első aki találkozott a feltámadott Jézussal. Jézussal találkozni a mi életünkben is ugyanezt jelenti: megszabadulunk a láncainktól amik lehúznak és megtanulunk szárnyalni. Mert az ember arra született, hogy szárnyaljon, mondta a megyéspüspök. Mennyire fontos lenne ma is odavezetni a gyermekeket az élő forráshoz: ahhoz, aki jobban szereti őket és jobban ismeri a szívüket mint bárki ezen a Földön. Egy gyermek legfőbb nevelője az Isten, mondta Székely János. 

 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.