Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zalai katonák nyomában - Emlékút az Isonzó mentén

dsc-2994-2A Turba 150 Emlékévbe keretében a Letenyei Polgári Egylet emlékutat szervezett Szlovénia első világháborús főként zala megyei vonatkozású emlékhelyeire a Komeni- fennsíkon.

dsc-2945-2Az utazás első állomása volt Volčja Draga település melletti osztrák-magyar katonatemető, ahol a nagykanizsai császári és királyi 48. gyalogezred környéken elesett katonái is nyugszanak.

A katonatemetőben a hősökért mondott imádság után emlékező beszédet mondott Luciano Drigo Chiarano-Fossalta Maggiore alpini csoportjának vezetője, majd az alpinik koszorúja után a Letenyei Polgári Egylet Vida László elnök úr vezetésével helyezte el a megemlékezés koszorúját a temető központi emlékművénél.

dsc-2971-2Következő eseménye volt a napnak Kostanjevica na Krasu településen egy többnyelvű információs tábla átadása és megáldása, mely tábla állítását a Szent György Lovagrend és a GRÁDICS Egyesület kezdeményezte a település Szent Márton temploma előtt a „Béke ösvényén”.

A jelenlévők Aigner Géza letenyei és Dinko Bizjak vojščicai plébános vezetésével elimádkozták a Mindenszentek litániáját. Majd Aigner Géza atya a Szombathelyi Egyházmegyéből érkezett Szent Márton ereklyével adott áldást.

Az információs tábla átadásakor Fülöp András az emlékév ötletgazdája és Miren-Kostanjevica Önkormányzatának képviseletében Mauricij Humar polgármester köszöntötte a megjelenteket.

dsc-2981-2Emlékező beszédet mondott Tóth Kálmán Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében, valamint Kaputa László ezredes, véderő attasé.

A település és környékének első világháborús vonatkozású történéseit a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány két munkatársa Pintért Tamás és Rózsafi János ismertették.

A falutól délre lévő frontvonalon küzdöttek a nagyaknizsai 20. honvéd gyalogezred katonái.

Az emlékút résztvevői felkeresték a Szent Márton zarándokút mellett található egykor a monarchia frontvonala mögötti pihentető, feltöltő táborát a Segeti tábor területét is.

20220716-144223-2A Segeti tábor területén található a Pečinka-barlang. A világháború alatt a Pečinka-barlangot pihenő-óvóhelyként használták. Először az osztrák–magyar hadsereg kezében volt, majd a 6. isonzói csata után, 1916. november elején az olaszok kezébe került 1917 októberéig, a 29 hónapig tartó isonzói harcok végéig. A barlangban a katonák számára emeletes ágyakat, a tiszteknek pedig fülkéket rendeztek be. A 308 méter magas Pečina csúcsán fényszóróval ellátott figyelőpontot helyeztek el.

A Segeti táborból ma már csak a barlang, az egykori tábor főbejáratánál emelt emlékmű, a sziklába vájt lövészárkok és Borojevic széke maradt meg. A 100 évvel ezelőtti háborús helyszínt lassan visszavette a természet.

dsc-3016-2Az emlékút következő állomása a Monte Santo hegyen található isonzói csatákban elesett magyar katonáknak szentelt emlékmű felkeresése volt. Az emlékműnél az elesett hősökért mondott imádság után koszorút helyzett el Kaputa László ezredes a Letenyei Polgári Egylet és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány is.

Pintér Tamás mutatta be a Görzi-medencét és az isonzói csatákról tartott rövid előadást. Az emlékműtől nyíló panorámakilátás és az ismeretek birtokában minden jelenlévő gondolatban átélhette és átérezhette a csaták poklait.

dsc-3003-2A Sveta Goráról látszik a régi solkani vasúti híd is. Ez a 219,7 méter hosszú viadukt a világ leghosszabb kőhídja, egyben a világ leghosszabb vasúti kőhídja. 1906. július 19-én adták át a forgalomnak, majd 1916. augusztus 8-án a Monarchia visszavonuló csapatai robbantották fel. A híd 1917-es visszafoglalását követően a hídcsonkok mellé egy acélszerkezetet emeltek, majd az első világháborút követően az olaszoknak ítélték, akik az eredetihez hasonlóan kőtömbökből építették újjá.

A Sveta Goráról Bartók Béla tartott előadást az emlékút résztvevőinek.

dsc-3021-2A hegyen már a 14. században templom állt. A főoltár Mária-képe Palma Vecchio 16. századi festő munkája, melyet Marino Grimani aquileiai pátriárka adományozott a templomnak. Az első világháborúban, az 1915 és 1918 között az isonzói fronton zajló harcokban a földdel tették egyenlővé. A ma a hegyen látható neobarokk bazilika 1924 és 1928 között épült, Silvano Barich goriziai építész tervei alapján. A Szent-hegyi Szűz Mennybemenetele Bazilika évszázadokig zarándokhelye volt a Gorícia régióban élő olaszoknak és szlovéneknek, a Koperi egyházmegye társ-székesegyháza.

Monte Santo hegy bejárása után Olaszország felé indult az emlékút résztvevőivel az autóbusz, ahol az Oslaviában álló osszáriumot „csontkamrát” tekintették meg a résztvevők, majd az emlékút utolsó állomására Görz városába érkezett meg az autóbusz.

20220716-201746-2Görz városánál az Isonzó folyón nemcsak fontos átkelési pont volt évezredek óta, hanem szlovének, olaszok, németek laktak egymás mellett békességben évszázadokon keresztül. Ezért a Görzi-medence kultúrák tekintetében is sokszínű.

A kötetlen városnézés után hazafelé indulva még a csoport megtekintette a vasútállomás mellett található Európa parkot, mely szabadtéri múzeumi formában mutatja be a több évtizedig tartó kényszerű szétszakítottságot, és azokat a jelentős és sorsdöntő napokat, amikor is a „vasfüggyöny” lehullott Olaszország és Szlovénia között.

img-20220716-193143A várost az első világháborúban súlyos károk érték. A helyreállítást viszont úgy értelmezték, mint annak a bizonyítékát, hogy Olaszország megfelelően megbecsüli az új területeket, így nagyon sok pénzből ugyan, de szinte teljesen eltüntették a háborús nyomokat. A goriziai vár és várnegyed /benne egy jelentősebb első világháborús múzeummal/ még Olaszországban található, de a túloldalon már Szlovénia van. A második világháború után ugyanis úgy húzták meg a határt, hogy a goriziai vasútállomás Jugoszláviához tartozzon.

 
Beszámoló: Fülöp András – Fénykép: Korosa Titanilla