Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Építsünk egy testvéribb országot! - Püspöki szentmise Letenyén

szentmise-11Mindannyian Isten csodálatos teremtményei vagyunk. Ha ezt megértjük, befogadjuk szívünkbe Istent, az életünk lassan átalakul – mondta augusztus 2-án Letenyén Székely János megyéspüspök. A környező települések roma lakosai is részt vettek a szentmisén. 

szentmiseA szentmise elején a plébánia fiataljai köszöntötték püspök atyát és egyben vallottak arról, mit jelent számukra Krisztushoz tartozni. Aigner Géza letenyei plébános köszönetett mondott Mariska néninek, aki nemrégiben vállalta egy zalakomáromi kereszt felújításának költségeit. Szülei itt fogadták meg: soha nem hagyják el egymást. 

Szentbeszédét egy történtettel kezdte Székely János. Egy kisfiú értélkes pecsétgyűrűt talált a szülei holmijai között, akik elmondják neki: ősei grófok voltak. A kommunizmus idején játszódó történet szerint az addig hagyag, rossz magaviseletű és tanulmányi eredményű fiú megváltozott és – grófi címéhez méltóan – öltözködött, viselkedett, beszélt, tanult.   Mindannyiunk ujján van egy csodálatos aranygyűrű, hiszen mindannyian Isten gyermekei vagyunk, mondta Székely János. Aki erre a rangra rádöbben, ami fontosabb mint bármilyen más rang, cím, akkor az egész élete átalakul. Mindig gondoljatok arra, hogy Isten gyermekei vagytok, aki azt szeretné ha szép, boldog életetek legyen. Ehhez méltóan kell élnetek, ennek az örömében, fordult a jelenlévő gyermekek felé a megyéspüspök.

szentmise-8Székely János kiemelte: a romák felzárkózásának három oszlopa van. Az egyik a tanulás. Hiszen aki elkezd tanulni annak gazdagodik a szíve, az értelme, kitágul a látásmódja, szebben oldja meg az élete dolgait. A második oszlop a munka, hogy eltudják tartani a családjukat, megadva mindent ami a boldoguláshoz kell. A harmadik oszlop a szív: ha valakinek a szívébe beköltözik Isten szeretete akkor az egész élete átalakul. Ha valaki rádöbben, hogy Isten gyermeke vagyok, szép életet szán nekem, velem van mindig, akkor az élete lassan átalakul, mondta Székely János. 

szentmise-3A prédikáció további részében Boldog Ceferino életét ismerhették meg a megjelentek. Olyan ember volt aki szerette a cigányokat és a nem cigányokat is, híd volt közöttük, mondta Székely János, aki a gyermekekhez fordulva azt mondta: azt kívánjuk, hogy a szívetekbe fogadjátok be Isten szeretetét. Hallgassatok rá, bízzatok benne, az ő útján járjatok és átélitek amit Ceferino is átélt és lehettek hidak cigányok és nem cigányok között. A nem cigány testvérektől azt kérte, hogy a nem cigány oldalról legyenek hidak. Akinek szomszédságában cigány emberek élnek ismerjék meg őket, látogassák meg, segítsenek nekik. Akkor lesz Magyarország egy szép, élhető, testvéri ország ha megtanulunk egymást tiszteletben tartva, egymást segítve testvérként élni ebben a közös hazában. 

Dr. Székely János szentbeszédét visszahallgathatják ide kattintva.