Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Legyünk békességszerzők! - Püspöki szentmise Vasváron

1uton-vasvar-13-of-29Augusztus 13-án szerte a Kárpát-medencében a békéért imádkoztak, zarándokoltak hívek. A Szombathelyi Egyházmegyében is több útvonalat jártak be a keresztény testvérek, hogy megerősítsék szeretetkapcsolatukat Krisztussal, egyben kérjék a békét a világnak.

1uton-vasvar-2-of-29Vasvárra különböző településekről több zarándokcsoport is érkezett, akiket Magung Fransis SVD plébános fogadott. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte: napjaink problémái, így a klímaváltozás, az új járványok, az Ukrajnában zajló háború kapcsán azt éli át az emberiség, hogy az életünk mennyire sebezhető, törékeny. A jövő nem a mi kezünkben van: ki vagyunk szolgáltatva pl. a természet erőinek.

1uton-vasvar-20-of-29Ezek legfőbb oka az emberi szívben keresendő amely féktelen mohóságában a teremtett világot kizsigereli; amely gonoszságában fegyvereket gyárt, vírusokkal kísérletezik. A Föld legfőbb betegsége az emberi szívben van. A modern ember azt gondolja: Isten, vallás nem kell, elég vagyok önmagamnak. De így lassan az egész életünk összeomlik: a család, társadalom, a világ. A modern ember elutasítja Isten törvényeit. pl. a nemiségről. Elvágjuk magunkat a Teremtőtől, az ő törvényeitől. A világot nem mi alkottuk, nem mi szabtunk neki törvényt. Ha az emberiség nem tanulja meg ezeket alázattal kutatni és alkalmazni, akkor magát puszítja el, a Földünk lassan élhetetlenné válik.

1uton-vasvar-26-of-29Jézus nyelvén a béke, shalom azt jelenti, hogy tele. Azt akarja ez a szó kifejezni, hogy az igazi béke nem csak azt jelenti, hogy éppen nincs háború, hanem, hogy az ember szíve tele van jósággal, őszinteséggel, ha túlcsordul bennünk a szeretet. Földönkün a béke akkor jön el amikor az emberek, a hatalmasok szíve megtelik igazságossággal, hittel, jó alkaratal. A világnak óriási szüksége van arra, hogy megnyissuk szívünket és társadalmainkat az ég felé. Legyünk békességszerzők! - mondta Székely János, utalva Jézus szavaira: a békességszerzőt Isten fiainak hívják. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható egyházmegyénk honlapján.