Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hála őseink hitéért, Szent István nemzet alapító munkásságért - Búcsúi szentmise Vát-Szentkúton

kapolnamegaldas-vaton-12-of-34Augusztus 20-án megáldotta Székely János megyéspüspök a külsőleg felújított Szentkúti kápolnát Váton.

 kapolnamegaldas-vaton-4-of-34Az elmúlt időszakban, pályázati forrásoknak is köszönhetően, sor került az épület külső rendbetételére, ami magában foglalta a  tetőszerkezet cseréjét, a torony bádogozását, új kereszt felhelyezését, a homlokzat felújítását, a lábázati vízszigeletési munkálatok elvégzését, mondta a martinus.hu-nak Szár Gyula Gergely premontrei atya, jelenlegi plébános. A további munkákhoz adományt is várnak. A tervek szerint felújítják majd a kápolna belsejét, a kriptát, valamint rendbe teszik a forrást és környezetét.

kapolnamegaldas-vaton-3-of-34A Szent István király tiszteletére szentelt kápolna búcsúi szentmiséjében került sor az épület megáldására. Szentbeszédében Székely János kiemelte: hálát adunk az őseink hitéért, akik idehozták kéréseiket, örömeiket, fájdalmaikat, sokan gyógyulást találtak.  Hálát adunk a kápolnát alapító Nádasdy Ferencnek, a környék földesurának, aki visszatért a Krisztus alapította egyházhoz. Hálát adunk Tamás fiának, aki ezt a kápolnát építette, illetve Nádasdy Mihálynak, aki visszavásárolta a II. József által elkobzott területet. Hálát adunk Szent István királyért, aki 1000 éve szikla alapra élpítette a magyar nép történelmét, jövőjét. A Kárpát-medencében a magyarság előtt sok nép megfordult és letelepedett, de nem maradtak meg, eltűntek a törtnelem színpadáról. Sok történész véleménye, hogy egy nép megszületéséhez nem elég ha csak egy helyen élnek, egy nylevet beszélnek. Kell egy különleges kincs és tűz ami őket összekovácsolja, amire tudnak építeni. A magyar nép azért maradhatott meg mert volt Árpád fejedelmünk aki akart a népének egy szép hazát. De még inkább mert élt egykor Szent István, Boldog Gizella, Szent László és még sok magyar szent, akik felismerték az evangéliumban lévő óriási kincset és tudták, hogy ez a kincs megtermékenyíti nemzetünk történelmét. Addig maradunk meg amíg erre a sziklára építeni tudunk, mondta a megyéspüpök. 

Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt. 

A szentmise végén Püspök atya megáldott az új kenyeret.