Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megtanulni a szeretet művészetét - Templomszentelési évforduló Zalabaksán

aldas-10-of-53Településük templomának 30 éves szentelési évfordulóját ünnepelték a zalabaksaiak augusztus 21-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa dr. Székely János püspök, a szombathelyi egyházmegye főpásztora volt, aki prédikációjában köszönetet mondott mindazon személyeknek, akik tevékenyen részt vettek a széles körű társadalmi összefogással létrejött templom építésében.

A zalabaksai templom építését Varga Imre néhai csesztregi plébános kezdeményezte, javaslatát támogatta a község akkori vezetése, a munkálatok jelentős részét pedig helyi és környékbeli iparosok, illetve a település és a szomszédos falvak lakói végezték.


Aaldas-2-of-53z ünnepi szentmise kezdetén a helyi egyházközség nevében Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, illetve Horváth Ottó polgármester köszöntötte a megjelenteket, valamint dr. Székely János püspököt. A község önkormányzati vezetője úgy fogalmazott, templomépítő közösség a zalabaksai, amely tagjai óriási tettet hajtottak végre, összefogtak Isten házának létrehozása érdekében. A püspök szintén elismerően beszélt a helyiek érdemeiről, de szentbeszédében arról is szólt, hogy Szűz Mária azáltal lett a Világ Királynéja, hogy elsőként nyitott ajtót egész lényével Isten számára. Isten ugyanis évszázadokon keresztül folyamatosan kopogtatott az emberiség ajtaján, de a szabad akaratot tisztelve csak akkor öltött testet, amikor feltétel nélküli befogadást tapasztalt.

aldas-8-of-53Dr. Székely János szerint akkor ünnepeljük őt méltóképpen, ha igent mondunk szeretetének. Ha „megtanuljuk a szeretet művészetét, s nem csak akkor, amikor könnyű és kényelmes”. Ha élethivatásunkká válik a házasság, a gyermekvállalás. A templom pedig az a hely, ahol Isten békéje uralkodik, és ahol tanulhatunk Krisztus keresztjéből, az ő szeretetéből, a mérték nélküli odaadásból. (www.zaol.hu)

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.