Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

20. Jubileumi Szent István - Emléktúra Istenért, hazáért, a magyar családokért!

dsc-04432022. augusztus 20-án egy különleges eseményre gyűltek össze a zarándokok a zalaszentgyörgyi kultúrházban. Ezen az estén került megrendezésre a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány és a Nagykutasi Szent Jakab Plébánia szervezésében a 20. Szent István Emléktúra. 

dsc-0525A jubileumi alkalomra azok a Zala völgyi települések érkeztek, akik részesei voltak már e nemes hagyománynak. A szentmisét követően ebben az évben Zalaszentgyörgy szakrális, épített emlékeit, úti kereszteket, a templomot, a Szent László haranglábat, a Szent István szobrot keresték fel a túrázó csapatok. Az állomásokra énekelve érkező zarándokok, a közös imádság után, játékos történelmi, egyháztörténeti feladatokat oldottak meg az Árpádok korához, a magyarság értékeihez kapcsolódóan. Az eredményhirdetés és a finom vacsora után a résztvevők élményekkel feltöltődve tértek meg otthonaikba.

dsc-054920 év 20 település, számtalan nagyszerű kezdeményezés! Keménfán Szent Jobb dombormű avatásával indult az első túra, Zalaszentgyörgyön apostoli kettős keresztet faragtak a Millenniumi Parkba. A településeken, szőlőhegyeken számos kőkeresztet és a környezetét rendbe tették a túrára készülődve. 20 éven át szálltak az éjszakai virrasztás fohászai szent királyunkhoz a magyar családokért. Sok csodálatos, szent hely a gyönyörű zalai tájban, lélekemelő közösségi élmény! Már ezért is megérte!

dsc-0453A Zala völgye szinte kimeríthetetlen kincsesbánya, Zalalövőtől Zalaegerszegig még számos, felfedezésre váró útvonal, rejtett érték várakozik. Talán a következő Szent István Emléktúrára...

Szöveg és fotó: Standi Marianna