Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Húsz éves az oladi templom

dsc-0185Kisboldogasszony ünnepén 2002. szeptember 8-án szentelte fel Dr. Konkoly István püspök az újonnan épült oladi templomot.

2022. szeptember 11-én vasárnap ünnepi püspöki szentmisével ünnepelték a templom 20 éves évfordulóját.

A szentmisét Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be, Gaál Sándor jelenlegi plébánossal, Molnár János az építést elkezdő nyugdíjas plébánossal és a környékbeli atyákkal valamint a nagy számmal összegyűlt hívek és diákok részvételével. 

Az ünnepi szentmise elején Gaál Sándor plébános köszöntötte Püspök atyát és a szép számmal megjelent ünneplő közösséget, majd hittanos gyermekek verssel örvendeztették meg az Atyákat és a Híveket. Hegyi Sándor a tanácsadó testület elnöke összefoglalta a templom jelentőségét, megemlítette a plébánián működő csoportokat, amelyek időről időre a templomban gyűlnek össze ezáltal teszik élővé.

A szentmise evangéliuma a tékozló fiúról szólt, Püspök atya a történet köré fűzte gondolatait. Feltette a kérdést a jelenlévőknek, hogy tudunk-e befogadó templomként működni, ahol mindenki otthon van, még a tékozló fiú is. Beszélt még az Istenben való hit erejéről is beszélt, a boldog tudatról, hogy van valaki, aki a tenyerén tartja a világot és az életünket, aki nem más, mint a Mennyei Atya. 

Ez a szentmise volt egyben az Oladi Általános Iskola hittanosainakdsc-0187 évnyitó szentmiséje is. Hozzájuk külön is szólt a püspök atya. Elmondta, hogy a tanévben nem a matematika vagy az angol lesz a legfontosabb tantárgy, hanem a szeretet. Akkor lesznek boldogok, és akkor lesz örömteli a tanév ha megtanulnak szeretni. Ezt követően Püspök atya megáldotta az oltár elé helyezett iskolatáskákat. 

Az ünnepi szentmise végén Gaál Sándor plébános felelevenítette a templom építését az alapkőletételtől a felszentelésig, ezeket a pillanatokat örökíti meg a templomban kiállított tabló is. Plébános Úr megköszönte a mennyei hazába költözött Konkoly István püspök atyának, Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, hogy a templomépítés ügye mellé állt 20 évvel ezelőtt, de köszönetét fejezte ki  Molnár János esperes-plébánosnak akinek igazán köszönhető, hogy ez a templom most Olad szívében áll, a köszönetnyilvánítást vastaps övezte majd Hegyi Sándor figyelmes munkájáért mondott köszönetet, valamint Csire Imre mérnöknek fejezte ki háláját, aki nagy segítség volt a templomépítése körül, ezután Kiss Róbert ügyvezetőnek mondott köszönetet, a sok segítségért amit több mint 20 éve a templomért tesz, ezt követően Horváth Zoltán Barnát említette meg, aki nagy segítség mindenkor a pályázatok beadásánál, de azokról sem feledkezett meg Sándor atya akik a templom mindennapjaiban vesznek részt.  Végül, de nem utolsósorban a plébániai csoportjainak és Püspök atyának mondott köszönetet külön kiemelve a szentbeszédben elhangzott gondolatokat, amivel tanította az egybegyűlteket a szeretet nyelvére.

Dr. Székely János predikációja IDE kattintva visszahallgatható!