Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kereszt megáldás Szombathelyen Assisi Szent Ferenc sebhelyeinek ünnepén

001„Amihez görcsösen ragaszkodunk, azt elveszítjük, de amit másoknak odaadunk, az marad a miénk!” – Kereszt megáldásra gyűltek össze a hívek Szent Ferenc stigmatizációjának ünnep napján a szombathelyi ferences plébánián. Az eredetileg 1892-ben állított keresztet a Szent Erzsébet Plébánia a Horváth Nemzetiségi Önkormányzattal közösen újíttatta fel, amelyet szeptember 17-én dr. Márfi Gyula érsek áldott meg. Az eseményen részt vett mások mellett Krizmanich István, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Vas Megyei elnöke és dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere is.

A kereszt eredetileg a templom északnyugati sarkán, a „Kereszt-kápolnában” állt a Golgotát imitáló sziklás talapzaton . A kápolnafülkét 1959-ben elbontották és a jelenlegidsc3286 helyére tették át. 1989-ben a korpusz réz bevonatot kapott. Most az Egyház és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság pályázatának köszönhetően a Horváth Nemzetiségi Önkormányzattal közösen újíttatta fel a Szent Erzsébet Plébánia. A felújításban közreműködött Franta Dezső fa és fém művészrestaurátor és Sebestyén László vállalkozó.

A szombati ünnepségre külön műsorral készült a horvátzsidányi” Zvjezdice gyermekcsoport” „Curi tiha godinica” (Esik a csendes eső) címmel, valamint a szintén horvátzsidányi „Čakavci felnőtt tánccsoport”. Ők gradistyei horvát táncokat mutattak be, amelynek koreográfiáját Kricskovics Antal, Erkel Ferenc-díjas táncművész és koreográfus állított össze. Mindkét tánccsoportot a „Zsidányi tamburások” tamburazenekara kísérte.

dsc3331A műsor után Krizmanich István Horvátzsidány polgármestere, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Vas Megyei elnöke köszöntötte a megjelent híveket. Elmondta, azért is támogatták a kereszt felújítását, mert amikor 500 évvel ezelőtt a horvát őseik erre a vidékre érkeztek, az Egyház volt az, aki támogatta a népcsoportot abban, hogy fennmaradjon. Az elnök hangsúlyozta, hogy mai válsággal küzdő világunkban a közösség az, amely megoldást jelenthet.

A megújult keresztet dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg, majd utána ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Erzsébet-templomban. Szentbeszédében Szent Ferenc életét idézte fel, aki a szelíd, alázatos és szenvedő Krisztusnak a követője volt. A ferences rend alapítója jól ismerte Jézus szavát: „Ha tökéletes akarsz lenni, add el amid van, árát oszd szét a szegényeknek!”

Érsek atya szentbeszédében a keresztény értékrendre hívta fel a hívek figyelmét, amelynekdsc3435 csúcsán az Isten van, míg a pénz, mint eszköz az alján helyezkedik el. Ezzel szemben az ateista értékrend eltörölte a csúcsról Istent és a pénz került a helyére, megfordította az értékrendet. Ennek következménye az is, hogy az anyagi javak, a növények és az állatok értékesebbé váltak, mint az ember. Szent Ferenc nem csak a szegénységben követte Jézust, hanem az alázatosságban és engedelmességben is. Aki Krisztusban hisz, aki Krisztusban rátalál a Szentháromságra, az soha nem lehet magányos.

A szentmise után agapéval zárult az ünnepség.

Érsek atya szentbeszéde IDE kattintva visszahallgatható!