Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják” – Országos ultreyán ünnepeltek a cursillisták Szombathelyen

dsc3707A Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton Cursillos Titkársága a Nemzeti Titkárság felkérésére mintegy négyszáz cursillista részvételével rendezte meg 2022. szeptember 24-én Szombathelyen az országos ultreyát, melynek fő helyszíne a Sarlós Boldogasszony Székesegyház volt. Az ultreya mottójául Szent Pál apostol rómaiakhoz levelének sora szolgált: „Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják”. A résztvevők gazdag programkínálat mellett ünnepelhették az egymással való találkozást.

Az ultreya a reggeli regisztrációt követően délelőtt 10.00 órakor kezdődött. Dr. Tokorcsidsc3749 Katalin, a Szent Márton Titkárság világi vezetője köszöntő szavaiban hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a cursillosok oly nagy számban tartották fontosnak az egymással való találkozást, a Krisztusban találkozó sokszínűség jegyében. Több száz kilométerről, több órás utazással is érkeztek cursillisták Szombathelyre. A köszöntés során elhangzott, hogy sajnos a pandémia 2020 őszén nem tette lehetővé a szombathelyi jubileumi ultreya megtartását és annak keretében az arról való megemlékezést, hogy 1990. október 4-7. között Gaál Jenő verbita atya társaival a dsc3751Szombathelyi Egyházmegye első cursilloján elvetette azt a magot, amelyből az eltelt 30 év alatt terebélyes fa növekedett. Az idei országos ultreya egyben ennek a jubileumnak az ünneplését is jelentette.

A bevezető gondolatokat követően Várdai Judit, a Nemzeti Titkárság világi vezetője köszöntötte a megjelenteket, felidézve a tavalyi, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárószombatján, a Szent István Bazilikában megtartott országos ultreyát. Kiemelte, hogy most Szombathelyen is ugyanazt a szeretetet és örömet látja a résztvevők tekintetében, mint egy évvel ezelőtt. A nemzeti titkár hangsúlyozta, hogy mivel a covid és a háború sajnos napjainkban is velünk van, még fontosabb az egymással való összekapaszkodás, a közösség ereje.

A köszöntő szavak után Juhos Ferenc SVD verbita szerzetes atya, a szombathelyidsc3754 egyházmegyei cursillo lelkivezetője tanítását hallhatták a cursillisták. Az atya beszédében kiemelte, hogy a cursillo megannyi bűnre borított már fátylat, általa családi konfliktusok, házasságok rendeződtek. A cursillo hatásai csodálatosak, sokan másként élik meg a három nap után az életüket.

Ferenc atya tanítását INNEN vissza lehet hallgatni! 

Az elhangzott gondolatokat követően Kirner Antal Zoltán atya, szalézi szerzetes, a kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatóhelyettese papi tanúságtételében felidézte, miként került kapcsolatba a cursilloval, amely révén papként is olyan eszközre talált rá, amely dsc3756segít elérni, megérinteni az embereket, képes igazi közösségeket kovácsolni. A cursillo hatására radikális változások történnek a mindannyiunk életében, a három alatt tényleg Krisztussal találkozunk.

Zoltán atya tanúságtétele meghallgatható az ITT találhható linkről! 

A lelkipásztori beszédeket követően az Egri Főegyházmegyéből érkezett ifjú hölgy, Szlezák Zsófia tanúságtétele következett. Zsófia megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a különböző keresztény közösségekben való szerepvállalásait követően a cursillo által miként talált katolikusként stabilitásra az életében, és a hitét megélő fiatalként miként tud utat mutatni kollégái és tanítványai számára.

Zsófi tanúságtétele ITT újra meghallgatható! 

Végezetül, de nem utolsósorban egy példamutató zalaegerszegi házaspár, Gulás Márton ésdsc3760 Pálfi Bernadett tettek közösen tanúságot arról, hogy a cursillo által kapott erő és a házastársért való imádság mennyire nélkülözhetetlen volt a férj szenvedélybetegségének leküzdésében és a család egységének helyreállításában.

Márton és Bernadett tanúságtétele visszahallgatható INNEN! 

11.30 órai kezdettel Dr. Székely János megyéspüspök, a magyarországi cursillos mozgalom lelkivezetője celebrálásával és számos, a cursilloban aktívan tevékenykedő atya közreműködésével különleges szentmisén vehettek részt a cursillisták.

dsc3776Püspök atya a szentmise kezdetén kiemelte, hogy a cursillo által Isten fényében látjuk a világot. Utalt az egyházmegyei cursillo jubileumára is, amikor felidézte, hogy Kőszegen emberek ezrei élték át a három nap csodáját, és amely rengeteg gyümölcsöt termett: a Mária Rádió, Mária-út, a református cursillo és a börtöncursillo elindulását és virágzását. A cursillo nagy kegyelemáradás, amely révén megtanuljuk Isten szemével látni önmagunkat és egymást.

A prédikációban püspök atya – ünnepnapjához kapcsolódóan – Szent Gellért

dsc3794alakját állította a résztvevők elé, aki a Szentföldre indult, ám Szent István király szívének az evangélium felé való nyitottsága által álmai a magyar honban teljesedtek be, Magyarország lett az ő „Szentföldje”.

A Mennyei Atyára való rátalálás a cursillonak is az első lépése. Akinek a lelkébe beragyog Isten fénye, csak az tudja azt továbbadni. Az Istenre való rátalálás után tudunk apostolkodni, melyre Jézus küld minket, sugározni az ő fényét.

dsc3821

A szentmise fénypontját jelentette, amikor püspök atya megkeresztelte Hidaskürti Nagy Mátyás cursillistát – aki néhány hónapja végezte el Budatétényben a lelkigyakorlatot –, számára a szentmise az elsőáldozást és a bérmálás szentségében való részesülést is jelentette.

Püspök atya szentbeszéde IDE kattintva visszahallgatható! 

A szentmisét követő ebédszünet után a testvérek rövid előadásokat hallgathattak meg a Szombathelyi Egyházmegye kiemelkedő alakjairól és szentjeiről. Az egyházmegyei cursilloban a kezdetektől aktív Molnár Attila a beszédében Gaál Jenő atya alakját idézte meg, majd Brenner József atya a testvére,dsc3828 Boldog Brenner János atya vértanúságáról beszélt a híveknek. Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros úr életének főbb állomásait rokona, Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere mutatta be a cursillistáknak.

Molnár Attila visszaemlékezését ITT vissza lehet hallgatni!

Brenner József atya gondolatai IDE kattintva újra hallgathatók!

Fukszberger Imre előadása ITT visszahallgatható! 

Az ultreyát záróprogramként a Kovács József gellénházi plébános atya által vezetett, meghitt, bensőséges szentségimádás koronázta meg, amely során a cursillisták József atya szívhez szóló gondolatain elmélkedve és hálát dsc3830adva mélyedhettek el az Oltáriszentség szeretetében.

Az ultreya ajándékainak megélését segítette a zenei szolgálatot adó nagykanizsai Magvető Közösség, tagjainak felemelő és hangulatos hangszeres játékával és énekeivel.

A délelőtti programok YouTube linkje IDE kattintva érhető el.

 

Dr. Tokorcsi Katalin

Szent Márton Titkárság

Szombathelyi Egyházmegye