Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hűség és a remény zarándoklata - Perenyeiek a velemi Szent Vid-kápolnánál

perenyei-zarandoklat-23-of-58Őseik fogadalmához híven idén is elzarándokoltak a perenyei hívek a velemi Szent Vid-kápolnához. A szeptember 25-i hálaadó zarándoklatot Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök vezette.

perenyei-zarandoklat-1-of-58173 évvel ezelőtt, a kolerajárvány megszűnéséért imádkoztak a perenyeiek és megfogadták, hogy annak elmúltával a velemi Szent Vid-kápolnához zarándokolnak. Ehhez a fogadalomhoz azóta is tartják magukat a perenyeiek.

A szokásoknak megfelelően reggel 6 órakor, a perenyei Szent Ágota-templomban elmondott imádság és áldás után indultak útnak a zarándokok. Erdőben és szántóföldek mellett vezetett az út Kőszegszedahelyen át Velembe, a Szent Vid-kápolnához.

perenyei-zarandoklat-9-of-58Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök kiemelte: ez a templom sziklára épült, mert őseink tudták, hogy egy biztos pontra kell helyezni a legszentebb helyet. Amikor őseink bajban voltak Perenyében, akkor keresték a biztos pontot. Ez az Isten és a vele való találkozás helye. Amikor elindultunk és végignéztem a csapaton jó érzés fogott el, mondta a segédpüspök. Örültem, hogy jöttek idősek, nyugdíjasok és fiatalok is, egészen fiatalok is. Ez örömre ad okot és reményre. Ti vagytok az Egyház! Belőletek épül fel Isten ma köztünk élő népe. És ha mi vagyunk az Egyház, akkor tekinthetünk úgy magunkra mint kövekre, építőkövekre. De ha mi kövek vagyunk és szép építménnyé akarunk válni, akkor arra is szükség van, hogy alakuljunk, csiszolódjunk, mégha ez fájdalommal is jár. Meg kell szabadulnunk a sötétségtől, a kísértéstől, a félelmeinktől, aggályainktól, fogalmazott Fekete Szabolcs Benedek.

perenyei-zarandoklat-39-of-58Az evangéliumban nem sokszor hallani Máriát beszélni. A legnagyobb fájdalmában is, amikor halott fiát magához ölelte, csendben volt, még annyit sem kérdezett: miért? Nekünk lelkipásztoroknak akkor amikor valakit utolér a lelki, testi szenvedés, sokszor felteszik a kérdést: miért engedte ezt az Isten? Ezekre a kérdésekre nem tudunk választ adni, mondta Fekete Szabolcs Benedek. A segédpüspök úgy fogalmazott: a Szűzanya csendben volt. Legyen Ő a példaképünk. Minden történésnek van oka a mi életünkben, az emberiség életében. Higgyétek, hogy az Isten szépet álmodott meg rólunk, egy gyönyörű templomot. Hiszem, hogy a mennyországnak ez egy szelete itt most, fogalmazott Fekete Szabolcs Benedek.

A szentmise záróáldása után az oltárkerüléssel folytatódott a kápolnában a zarándoklat, majd a hívek elimádkozták az őseik által itt elmondott fohászokat. A zarándoklat a kőszegszerdahelyi templomban zárult. 

Az előkészítést Csire Lenke egyházközségi képviselő testületi elnök és öccse, Csire Imre végezte. Az előénekesek: Hollósi László, Jáger József és Medgyesy S. Norbert voltak.