Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Miszori Zoltán emlékzarándoklat Székely Jánossal a papi hivatásokért október 23-án

297587926-6102480643100723-4077148666900878724-nOktóber 23-án zarándoklatot szervez a Szombathelyi Egyházmegye és a Mária Út Közhasznú Egyesület Szombathelyről Gencsapátiba, Miszori Zoltán atya emlékére. A részvétel regisztrációhoz kötött. Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a zarándoklat vezetőjét kérdeztük arról, hogy ki volt Miszori Zoltán, miért övezi ekkora tisztelet az Ő életét.

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a zarándoklat vezetőjét kérdeztük arról, hogy ki volt Miszori Zoltán, miért övezi ekkora tisztelet az Ő életét.

Nagyon sugárzó, nagyon sokakat érintő, rendkívül imádságos szentéletű papunk volt. Viennai Szent János, a plébánosok védőszentje mondta, hogy a „Szent pap mindenható”. Némi költői túlzással azt akarta kifejezni, hogy ha valaki lángolóan hitelesen éli a pap életét, az rendkívül vonzó és nagyon sok embert vezet el Istenhez. Ilyen volt Miszori Zoltán is.

Mit tudhatunk az életéről?

Végtelenül egyszerűen élt: igen gyakran egész télen nem fűtött, a földön aludt, a plébánia ajtaja szinte mindig nyitva volt, nagyon szerette, ha rengetegen jönnek hozzá. Ahova került nagyon hamar elkezdett lelkivezetés vállalni és gyakorlatilag reggeltől estig- ha szabad ideje volt- gyóntatott, fogadott embereket, beszélgetett velük.
Rendkívül fontos volt számára a sport, ha csak lehet futott. Igen gyakran 10 kilométert, többször a maratont. Elbiciklizett Toure-ba, Szent Márton püspöki székhelyére.
Mindenhol elindította a gitáros miséket és néhány hónap után megtelt a templom: a hívek érezték, hogy ez egy odaadott életű pap.
Minden évben többször gyalogolt Mariazell-be; mindig reverendában, akármilyen hőség is volt. Gyakran kenyéren és vízen böjtölve teljesítette ezt a négy-öt napot.

Amikor idekerültem Szombathelyre azt láttam, hogy rengeteg embert ő indított a hit felé, hálásak vagyunk az életéért.

Hogyan él az emléke a hívekben?

Pappá szentelésének évfordulóját mindig a közelben lévő ausztriai Mária kegyhelyre induló kerékpáros zarándoklattal ünnepeljük, halálának évfordulójakor szentmisében emlékezünk életére.

Az idei év különleges fénnyel bír, hiszen halálának tizedik évfordulója volt. Rá emlékezve, elsősorban szent papokért, papi hivatásokért imádkozva szervezzük a mostani zarándoklatot. 

Október 23-án 14. órakor indulunk a szombathelyi székesegyház elől Gencsapátiba, ahol plébánosi szolgálatot látott el Zoltán atya. Itt található egy csodálatos keresztút, és egy szentkút is. A zarándoklat zárómiséjét itt, a szentkútnál 17. órakor fogjuk tartani. A táv 8 km.

További részletek, és regisztráció a Mária Út honlapján, ide kattintva.