Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lezárult a 2022-es 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció! - sajtóközlemény

zambori-soma-pilisIsmét tömegeket mozgatott meg a 72 óra kompromisszum nélkül!
Közel 9000 fiatal végzett önkéntes munkát az elmúlt hétvégén
.

Nem csökkent a lelkesedés az önkénteskedés iránt: nyolcezren jelentkeztek, de végül ennél is többen, közel 9000-en vettek részt október 6. és 9. között a 15. alkalommal megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióban határon innen és túl. 100 településen több mint 200 ökológiai, fejlesztő vagy szociális feladatot valósítottak meg ezen a hétvégén az erdőtelepítéstől elkezdve a parkrendezésen és szemétszedésen át egészen az idősotthon lakóival szervezett közös programokig.
„Isten áldásával indultok most el, ami komoly feladatot és felelősséget jelent. Az ember adebrecen-72ora szívébe írt parancsnak engedelmeskedik, amikor önzetlenül adja magát, amikor szabadidejét, talentumait ajándékozza másoknak.” – ezzel a mondattal bátorította az akcióban résztvevő fiatalokat Kisóvári Németh Márta református lelkész asszony október 6-án, a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartott megnyitón, utalva a program szlogenjére: „Több vagy, ha adsz!”.
A lelkesedésben és a kreativitásban idén sem volt hiány. A már szokásosnak mondható projektek mellett sor került például egy "társadalmi terepgyakorlatra" is. Debreceni fiatalok elhatározták, hogy szebbé teszik a településükön lakók életét és a villamosra felszállva pogácsával, beszélgetéssel, énekléssel csempésztek örömet a helyiek életébe. A környezetvédelem idén is az egyik fő szempont volt a vállalt feladatoknál; az önkéntesek ártereket, erdőket, parkokat tisztítottak meg a szeméttől.
A szociális segítségnyújtásra volt megérintő példa a penészleki projekt, ahol a Nyugalomsziget Idősek Otthonában töltöttek egy teljes napot a Penészleki Általános Iskola tanulói. Az ebédlő falfestménnyel történő dekorálása után egy kis műsort adtak elő nekik, sor került közös éneklésre, kézműveskedésre és beszélgetésre is a gyönyörű őszi időben.
pilis72oraA Pilisi Ifjúsági Klub tagjai nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor elhatározták, kreativitással és szeretettel válaszolnak a rongálásokra. A településen felháborodást okozott, amikor a felújított vasúti aluljárót ismeretlenek összefirkálták. A Klub tagjai ecsetet és festéket ragadtak és gyönyörűen helyrehozták az aluljárót.
A helyi fiatalok egy másik kezdeményezéséhez csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül idei fővédnöke, Zámbori Soma színművész is. A pilisi evangélikus gyülekezet október 9-én ünnepelte a helyi templom 300 éves fennállását! Ebből az alkalomból a fiatalok csapata megtisztította a templomkertet, hogy méltó környezet fogadja az ünneplőket! A remek hangulatú együttlétbe még közös játék és kutyafuttatás is belefért!
Környezetünk megszépítésére is sokan vállalkoztak: virágültetés, temetőkpilis-72ora rendezése, templomok takarítása, plébániakertek rendezése, dióverés, óvodák és iskolák dekorálása, udvari játékok felújítása, padok lefestése, tájházfelújítás és még hosszan folytathatnánk a sort, mennyi minden valósult meg idén is ezalatt a 72 óra alatt, amikor ismét összefogtak a fiatalok és megmutatták, hogy mennyi mindenre képesek együtt. Az önkéntesek közösen megélhették, hogy tanúi vagyunk Isten figyelmes szeretetének („Ti vagytok erre a tanúk” - Lk 24,48).
Segíteni egymást alapvető emberi érték, ami örömet ad annak is, aki segít és annak is, akin segítenek. Erről az örömről tettek tanúságot a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntesei!
Kérlek, segítsd a munkánkat és az akció sikerét a hír közzétételével, illetve jelezd, én hogyan segíthetek!
Facebook: /72ora | Instagram: /72ora | Twitter: /72ora
Sajtókapcsolat: Gőbel Ágoston - (+36 30 475 2406)